Ruben Verheyden heeft absoluut niet ontgoocheld als debutant op het EK voor junioren in Borås. De 1500m-specialist kwam in actie in de eerste van twee reeksen. Verheyden zou minstens vierde moeten worden om zich rechtstreeks te verzekeren van de finale. De Belg haalde echter zomaar even de reekswinst binnen in 3’49″91.

Op papier behoorde Ruben Verheyden gezien zijn snelheid aan de finish tot één van de logische namen om door te stoten naar de finale van de 1500m. Wat weinigen echter hadden verwacht, was dat de Belg zijn reeks zou winnen na een pittige slotronde in 54 seconden. Verheyden liep een attente koers, door in de aanvangsfase zich goed voorin te nestelen. Vervolgens zakte hij een beetje terug, maar onze landgenoot was quasi niet uit de top vijf te slaan.

In de slotronde maakte hij handig gebruik van zijn snelheid door naar de eerste stek te snellen, om vervolgens vol ongeloof over de streep te bollen. Verheyden trekt op die manier als één van de grote namen naar de finale van zaterdag, waarin een medaille tot zijn mogelijkheden behoort. Twee jaar geleden won Dries De Smet zilver op het EK voor junioren, ook al op de 1500m.