Bashir Abdi komt zondag aan de start van zijn tweede marathon. De 30-jarige atleet wil zich tijdens de London Marathon verzekeren van de Olympische Spelen in Tokio, daarvoor moet hij minstens 2u12:10 lopen. De internationale limiet bedraagt 2u11:30. In het gezelschap van zijn trainingsmakker en goede vriend Mo Farah hoopt onze landgenoot veel bij te leren over de marathon na een opmerkelijk debuut vorig jaar in Rotterdam.

Emotioneel debuut

Bashir Abdi waagt zicht op 8 april 2018 aan zijn eerste marathon. In Rotterdam gaat de Gentenaar op zoek naar een hoopgevend resultaat om zijn tweede carrière als atleet aan te vatten. Het loopt echter vreselijk fout bij de start, aangezien hij zwaar ten val komt. Met gapende wondes aan het hoofd en de knie begint hij aan een slopende tocht vol emoties. Toch komt hij na 42,195 kilometer over de streep in een stevige opener van 2u10:46. Het is op dat moment al duidelijk: ons land heeft naast Koen Naert een tweede topper op de marathon.

“Rotterdam was heel speciaal als ik eraan terugdenk. Het is voor mij heel moeilijk om het gevoel terug op te roepen. Na die val bij de start ben ik als het ware op emoties beginnen lopen. Ik kan daardoor zeer weinig zeggen over de manier waarop ik me als atleet tijdens die marathon heb gevoeld. In dat opzicht wordt Londen mijn eerste echte marathon, aangezien ik me eigenlijk op zeer weinig kan baseren. Misschien draait het wel in mijn voordeel uit”, aldus Abdi.

Bashir Abdi na zijn debuut op de marathon – Foto: NN Running Team

Perfecte voorbereiding, met één valse noot

Abdi kwam in 2019 twee keer aan de start van een wedstrijd. Met een PR en parcoursrecord van 28’07 op de 10 kilometer in Schoorl tankte de atleet al vertrouwen. Op de Vitality Big Half in Londen moest hij alleen maar zijn trainingsmakker Mo Farah voor zich dulden, in opnieuw een PR van 1u01:16. Tussenin verbleef onze landgenoot met de trainingsgroep van Farah, onder leiding van Gary Lough, in Ethiopië.

https://www.instagram.com/p/BuOOX38HR3A/?utm_source=ig_web_copy_link

“Qua voorbereidend werk mag ik zeker niet klagen. Alle trainingen zijn heel vlot verlopen. De steun van beMatrix en het NN Running Team speelt daarin ook een grote rol. Twee weken terug kreeg ik echter last van mijn maag. Ik kon niet goed meer drinken tijdens mijn lange trainingen, waarop mijn sportarts me adviseerde om naar een lokaal ziekenhuis te trekken. Er kwam aan het licht dat ik een bacterie (E-coli) had opgelopen. In het ziekenhuis hebben ze me aangeraden om te starten met een antibioticakuur om de bacterie te bestrijden, maar dat heeft mijn sportdokter dan weer afgeraden. Na de marathon zal ik waarschijnlijk wel een behandeling opstarten. Ik heb de laatste week niet echt kunnen testen of ik in staat ben om suikerrijke dranken te gebruiken tijdens het lopen. Fingers crossed dus voor zondag. Ik hoop dat ik er geen problemen door zal ondervinden”, klinkt het bij de Gentenaar.

Ticket voor Tokio en PR

Als er twee zaken zijn die Abdi na zondag graag zou willen, dan is het een ticket naar Tokio voor de Olympische Spelen én in die lijn ook een PR op de marathon. “Me zorgeloos kwalificeren voor Tokio is het eerste grote doel uiteraard. Zondag wordt een leerschool, maar met het oog op volgend jaar wil ik gewoon al zeker zijn van mijn deelname. Daarnaast hoop ik logischerwijs beter te doen dan mijn debuut. Zoals ik al zei blijft het moeilijk om in te schatten hoe ik me tijdens de marathon zal voelen. Ik ben benieuwd naar wat het zondag zal geven. De ervaring tijdens de wedstrijd is van enorm belang met het oog op de komende jaren. Ik hoop de discipline zo goed mogelijk zelf te kunnen doorgronden. Halfweg hoop ik ongeveer 1u04 te klokken. Wat dat aan de finish geeft, zien we zondag”, vertelt de 30-jarige atleet.

Over het duel Kipchoge-Farah: “Veel zal afhangen van eerste wedstrijdhelft”

De clash tussen de beste marathonloper ooit, Eliud Kipchoge en de meest succesvolle afstandsloper op de piste, Mo Farah, is speciaal voor onze landgenoot. Kipchoge is een teamgenoot bij het NN Running Team, terwijl ‘Sir Mo’ zijn steun en toeverlaat is. Sinds oktober traint Abdi ook bij dezelfde trainer als de Britse superster.

https://www.instagram.com/p/Bwpb_nIgWTg/?utm_source=ig_web_copy_link

“Ze maken allebei kans om te winnen in mijn ogen. Uiteraard heeft Eliud het palmares en de ervaring mee. Veel zal afhangen van de snelheid waarmee de eerste wedstrijdhelft wordt afgewerkt. Indien Eliud er echt voor gaat, dan zullen weinig atleten volgen. De voorziene doorkomsttijd is 1u01:20, terwijl Mo een twintigtal seconden trager wil starten. Wordt er toch niet zo snel gelopen in het begin, dan geef ik Mo een serieuze kans door zijn eindsnelheid. Hij kan kapot zitten van de verzuring, maar toch nog een versnelling hoger schakelen. Hij is en blijft mijn grote voorbeeld en mental coach, dus ik hoop dat hij kan meestrijden voor winst”, vervolgt de vice-Europese kampioen op 10.000m.

Belgen en de marathon: “Koen heeft de lat heel hoog gelegd”

Het is ondertussen al bijna vier weken geleden dat Koen Naert in Rotterdam naar 2u07:39 stoomde. Een inspirerende prestatie voor Abdi, die zondag het gezelschap krijgt van twee landgenoten: Dennis Laerte en Thomas De Bock. Hij kan het Belgisch gezelschap in de Britse hoofdstad absoluut smaken.

“De dag van Rotterdam zijn we speciaal vroeger gaan trainen zodat we de marathon live konden volgen. Ik heb enorm genoten van de manier waarop Koen heeft gelopen. Hij is zo’n fantastische mens en vriend. Om hem zo relaxed te zien tijdens zijn marathon is geweldig. De manier waarop hij de kilometers afhaspelt, toont aan hoe ervaren en gedreven hij is. Met zo’n prestatie heeft hij natuurlijk de lat heel hoog gelegd. Ik heb zo goed mogelijk opgelet om ook te leren uit hoe hij een marathon afwerkt. Het is uiteraard leuk om hier in Londen met andere Belgen op pad te kunnen gaan. Ik hoop dat Thomas en Dennis zondag een PR kunnen lopen en wie weet komt één van hen wel in de buurt van de limiet voor Tokio. We kunnen absoluut een derde man gebruiken om als team aan de start te komen volgend jaar”, verduidelijkt de atleet.

De familieman: “Gelukkig is de moderne technologie er”

Begin oktober was er naast sportief succes ook plaats voor puur geluk met de geboorte van zijn eerste kindje. Zijn dochtertje Khadra moet hij echter vaak missen door de lange trainingsstages. “Gelukkig kan ik rekenen op de moderne technologie, zodat ik haar af en toe kan zien via FaceTime. Wanneer ik echt thuis ben is het zo’n gelukzalig gevoel. Mijn dochtertje geeft mij enorm veel motivatie en energie. Ze is een waar geschenk”, besluit Abdi.