De Prefontaine Classic op 30 juni vindt in 2019 uitzonderlijk plaats in Stanford. In Eugene, waar de jaarlijkse meeting georganiseerd wordt, werd vorig jaar het historische Hayward Field afgebroken. De bouw van een nieuwe atletiektempel is volop aan de gang. De Diamond League-meeting in Stanford is de eerste van zijn soort ooit in de staat Californië. De organisatie kan alvast uitpakken met een uitzonderlijk veld in het polsstokspringen bij de mannen, aangezien alle actieve springers van de ‘6m-club’ in actie zullen komen.

Het WK atletiek van 2021 werd in 2015 toegewezen aan de Amerikaanse stad Eugene. Het historische Hayward Field-stadion was echter niet geschikt om een WK te huisvesten, waardoor men vorig jaar aan de afbraakwerken begon. Ondertussen wordt er intensief aan de nieuwe atletiektempel gewerkt voor het WK van 2021. In april 2020 zou het nieuwe stadion er moeten staan.

Zo zou het nieuwe stadion er volgend jaar moeten uitzien – Foto: University of Oregon

De uitvalsbasis voor de IAAF Diamond League-meeting van 2019 wordt daardoor niet Eugene, maar Stanford. De organisatie kan al op twee oren slapen, want alle actieve leden van de ‘6m-club’ in het polsstokspringen trekken naar de VS. Op die manier komen alle winnaars van de Diamond League ooit in actie. Te beginnen met de Franse wereldrecordhouder in zaal Renaud Lavillenie, die afgelopen winter af te rekenen kreeg met een blessure aan de hamstrings. Lavillenie was in het verleden al vier keer winnaar van de Prefontaine Classic én heeft met 6m05 het meetingrecord in handen. Sam Kendricks is één van zijn grote uitdagers. De regerende wereldkampioen was de afgelopen twee jaar de beste op de Prefontaine Classic. Europees kampioen Armand ‘Mondo’ Duplantis gaat op zoek naar zijn eerste zege in de Diamond League op Amerikaanse bodem.

Armand ‘Mondo’ Duplantis – Foto: Tomas Sisk

Het wordt afwachten of Timur Morgunov zijn straffe stoten van vorig jaar kan herhalen. De Rus die onder een neutrale vlag uitkomt, is de huidige vice-Europese kampioen én de eindwinnaar van de Diamond League van vorig jaar. Morgunov is de laatste polsstokker die het ‘6m-clubje’ vervoegde, weliswaar enkele minuten na Mondo Duplantis op het EK. Thiago Braz kende zijn hoogtepunt voor eigen volk op de Olympische Spelen in Rio. Braz haalde het toen met 6m03 na een bloedstollend duel met Lavillenie. Piotr Lisek kwam outdoor nog niet over 6m, maar indoor sprong de Pool wel al naar 6m00. Een gelijkaardig verhaal voor Shawn Barber. De Canadese wereldkampioen van 2015 sprong eveneens indoor naar 6m00.

Timur Morgunov – Foto: Golazo