Mo Farah komt morgen aan de start van de Vitality Big Half Marathon in Londen, net zoals onze landgenoot Bashir Abdi.  Farah wordt binnenkort 36 jaar en loopt eind april zijn vierde marathon. In 2017 zei hij de piste vaarwel om zich op de marathon te focussen, maar komende zomer plant één van de beste afstandslopers ooit qua medailles een éénmalige terugkeer naar de piste. De 10.000m op het WK in Doha lonkt namelijk voor ‘Sir’ Mo.

In 2017 nam Mo Farah afscheid van de piste. Met zes wereldtitels en vier olympische titels, verdeeld over de 5.000m en 10.000m, kon de Brit terugkijken op één van de meest succesvolle carrières ooit in het afstandslopen. Farah had echter nog een ander doel voor ogen: de marathon. Daarvoor voerde de Brit een trainerswissel door. Exit Alberto Salazar en het Nike Oregon Project. De Brit Gary Lough, de man achter Paula Radcliffe, moet Farah én Bashir Abdi doorheen hun tweede carrière loodsen. Lough is de echtgenoot en voormalige trainer van Paula Radcliffe, de wereldrecordhoudster op de marathon bij de vrouwen. Vorig jaar liep Farah tijdens zijn tweede marathon ooit naar het Brits record (2u06:22) en de derde plaats in Londen, meteen een indicatie dat hij niet zomaar die overstap had gemaakt. In oktober zou hij in Chicago zijn eerste Marathon Major op zijn naam schrijven in een nieuw Europees record van 2u05:11.

Op zondag 28 april staat zijn vierde marathon gepland. In Londen zal hij opnieuw strijden met Eliud Kipchoge, de beste marathonloper aller tijden. Kipchoge won vorig jaar in Londen en zou later in 2018 het WR verpulveren naar 2u01:39. Een nieuwe ‘clash of the titans’ is dus in de maak, zeker gezien het feit dat voormalig wereldrecordhouder op de marathon, Wilson Kipsang én de huidige wereldrecordhouder op de halve marathon, Abraham Kiptum present tekenen.

Wie ook aan de start verschijnt op 28 april is onze landgenoot Bashir Abdi. De 30-jarige atleet debuteerde vorig jaar op de marathon met een knappe 2u10:46. In Londen wil de Gentenaar uiteraard sneller lopen. De afgelopen maanden trainde Abdi al in Ethiopië. Midden februari snelde de vice-Europese kampioen op de 10.000m naar de winst tijdens de 10km in het Nederlandse Schoorl. Morgen moet de tweede en laatste test worden voor onze landgenoot, die vervolgens nog enkele weken naar Ethiopië trekt in het gezelschap van zijn vaste trainingsmakker Farah.

Bashir Abdi na zijn debuut op de marathon – Foto: NN Running Team

Die laatste sluit een éénmalige terugkeer naar de piste niet uit. Het WK in Doha, dat van 27 september tot en met 6 oktober plaatsvindt, zou de ideale voorbereiding zijn voor de Brit met het oog op de Olympische Spelen in Tokyo. Farah kan voor de vierde keer op rij wereldkampioen worden op de 10.000m. Volgend jaar wil Farah maar al te graag een vijfde olympische medaille behalen. Al passeert hij morgen eerst in Londen voor de Vitality Big Half, die om 10u Belgische tijd van start gaat.