De Belgian Tornados hebben voor de tweede Belgische medaille gezorgd op het EK indoor in Glasgow. Tijdens de 4x400m snelden Julien Watrin, Dylan Borlée, Jonathan Borlée en Kevin Borlée naar het goud na een tactisch uitgekookte race. Kevin Borlée maakte het opnieuw af voor onze landgenoten, al gaf zijn jongere broer Dylan misschien de beste indruk. Het is de elfde medaille op 22 finales op internationaal niveau. De tijd van 3’06″27 was bijzaak.

Julien Watrin ging sterk van start en kon aan de kop de tweede ronde induiken. De Spanjaarden kwamen logischerwijs over Watrin, met Oscar Husillos, die gisteren nog het zilver won op de individuele 400m. Watrin kon de sterke Brit Chalmers afhouden en zo in tweede positie de stok doorgeven. Vervolgens was het de beurt aan de eerste van drie broers Borlée. Dylan liep een sterke koers in het spoor van de Spanjaarden en kon in de slotmeters overnemen. Dylan gaf de stok door aan Jonathan, die razendsnel vertrok en meteen een kloofje had. Jonathan moest echter in het tweede deel gas terugnemen, meer dan logisch, aangezien hij niet in actie kwam afgelopen winter.

De Spanjaarden speelden opnieuw haasje-over, maar Kevin Borlée kon in het spoor van Bernat Erta op zoek naar een zoveelste internationale medaille. Met nog iets meer dan 100m te gaan ging Kevin Borlée over de Spanjaard. In de laatste rechte lijn werd het nog even bibberen aangezien Erta in de slotmeters terugkeerde, maar die kwam net tekort.

Kevin Borlée – Foto: Erik Van Leeuwen

Kevin Borlée haalt zo samen met de Belgian Tornados een tweede EK-medaille binnen, tevens de tweede gouden indoormedaille voor het Belgisch team. Het brons ging naar Frankrijk. Polen viel net naast het podium. Volgens de splittijden liep Kevin Borlée (46″19) het snelste voor Dylan Borlée (46″52), Jonathan Borlée (46″75) en Julien Watrin (46″81). Het verschil binnen het kwartet is eerder klein.

Na het zilver van Cynthia Bolingo heeft België nu ook een gouden plak beet. Voor de Tornados een elfde medaille op 22 internationale toernooien. Op het vorige EK indoor moesten ze nog tevreden zijn met een zilveren medaille. Toen gingen de Polen aan de haal met het goud. Het Belgisch record (3’02″51) dat vorig jaar op het WK in Birmingham werd neergezet, kwam niet in gevaar. De Tornados zijn nu zowel outdoor als indoor de beste van Europa, net zoals na het EK outdoor in Amsterdam 2016!