Michael Somers heeft de Speedrun van de Kerstcorrida in Meeuwen-Gruitrode op zijn naam geschreven. Somers was na 5 rondjes van één kilometer sneller dan junior Tim Van de Velde en triatleet Jelle Geens. Op het afgelopen EK veldlopen werd Somers 22ste.

De Speedrun van 5km tijdens de Kerstcorrida van Meeuwen-Gruitrode trekt elk jaar de nodige toppers aan. Met onder meer Dieter Kersten, Michael Somers en Tim Van de Velde aan de start, kon de organisatie rekenen op drie deelnemers aan het EK veldlopen in Tilburg. De drie heren werkten op dat EK telkens een andere wedstrijd af. In Meeuwen kwamen ze samen aan de start. De triatleet Jelle Geens, die in 2016 deelnam aan de Olympische Spelen, tekende ook present. Geens, een man van de streek, zou het de pure lopers knap lastig maken en de derde plaats in de wacht slepen. Dieter Kersten moest in eigen provincie nipt de duimen leggen voor Geens. Ali Hamdi legde beslag op de vijfde plek.

Somers en Van de Velde vochten een duel uit voor de winst. Van de Velde moest logischerwijs zijn meerdere erkennen in de vijf jaar oudere Somers, die de klus klaarde in 14’05. Begin januari trekt de atleet van LYRA opnieuw naar de Portland in de Verenigde Staten, waar hij studeert.

“Makkelijk is een overwinning in zo’n gezelschap nooit, aangezien het altijd knokken is. Ik voelde me tijdens de race goed en heb ook de wedstrijd gelopen zoals ik die in mijn hoofd had. In het begin heb ik me zo goed mogelijk proberen wegsteken, om dan tijdens de voorlaatste ronde de forcing te beginnen voeren. Dat bleek vroeg genoeg om de snelle mannen af te houden, want ik durfde hen echt niet naar de finish meepakken”, klonk het bij de winnaar.

Kersten: “Verrast dat ik vernieuwde aanpak zo goed verteer”

Dieter Kersten – Foto: Jeroen De Meyer

Dieter Kersten viel in Meeuwen net naast het podium, maar voelt zich week na week beter worden. Zijn 21ste plaats op het EK veldlopen bij de beloften was daar het voorbeeld bij uitstek van. De overstap naar de trainingsgroep van Tim Moriau verloopt vlotter dan Kersten zelf had verwacht.

“De Kerstcorrida hier in Meeuwen is altijd leuk qua sfeer om een punt achter mijn seizoen in België te zetten. De kleine rondjes zorgen ervoor dat het publiek betrokken wordt, wat voor ons als atleten des te meer aangenaam is. Het is jammer dat ik Jelle Geens voor moet laten, maar ik kan het al bij al relativeren. Ik loop hier in eigen provincie, maar wel aan de andere kant van Limburg hé (lacht; red.). Maandag sta ik aan de start van de Sylvesterlauf in Trier met ook onder andere Isaac Kimeli en Philip Cortvriendt. Ik ben zeer tevreden hoe mijn lichaam reageert op de andere trainingsaanpak, aangezien de volumes voorlopig erg beperkt blijven en de resultaten er toch al mogen zijn. Ik ga gewoon rustig verder werken. Normaliter laat ik één manche van de Structabo CrossCup vallen. Waarschijnlijk wordt dat Rotselaar. Het BK veldlopen mag een hoogtepunt worden, maar ik ga er me niet op vastpinnen. De zomer is het belangrijkste doel”, vertelde Kersten na afloop.