Een snelle of modderige omloop kan vaak tot een andere uitslag leiden. De dag voor een EK veldlopen de wedstrijdlocatie inspecteren kan dus mentaal een boost geven. Sommigen verkenden het parcours al wandelend, anderen combineerden dit met een laatste training. De Belgische atleten gaven hun ogen alvast te kijk op deze winderige en koude ochtend.

Het EK veldlopen strandt dit jaar neer in het Nederlandse Tilburg, en dat kan wel eens in het voordeel spelen van onze atleten. De identiteit van het parcours heeft veel weg van de meeste Belgische crossen. “Ik vind het enorm gelijken op dat van de CrossCup in Mol”, verduidelijk Michael Somers. “Je hebt hier een stuk in het bos en ook in het zand. Alleen de verhoudingen zijn anders. Het zand loopt hier makkelijker, terwijl het bos technischer is en dus zwaarder. Bij de bochten is het belangrijk om het juiste pad te kiezen. Ik kan hier dus wel mijn krachtenarsenaal kwijt.” De atleet van AC Lyra komt morgen bij de senioren in actie.

De Belgische atleten deze ochtend bij de parcoursverkenning. – Foto: Jeroen De Meyer

Bij de vrouwen hoopt Nina Lauwaert op een mooie eindnotering. Zij koos er vandaag voor om de omloop enkel af te wandelen. “Wat ik deze ochtend gezien heb stemt mij zeker tevreden. Een recuperatiestrook heb ik niet teruggevonden. Het wordt dus belangrijk om de hele race gefocust te blijven.” Sofie Van Accom, morgen slotloopster bij de mixed relays, beseft alvast dat het laatste gedeelte in het bos cruciaal wordt. “Wanneer de technische, smalle stroken in het bos eraan komen zit je best al bij de eerste drie. De laatste rechte lijn naar de finish is tamelijk kort, ik probeer best ervoor iets te forceren.”

Simon Debognies is morgen één van de kanshebbers op een Belgische medaille, zowel individueel als met het team. Ook hij koos ervoor om het parcours enkel af te wandelen. Geen onlogische keuze aangezien een paar buitenlandse atleten op de glibberige stroken even tegen de grond gingen. “Ik had het parcours eerder heel zwaar verwacht, gelukkig valt dit nog mee. Enkel de bovenste laag ligt er glad bij. Ik heb voldoende vertrouwen voor morgen en weet wat mij te doen staat.” Bijna alle Belgische atleten konden achteraf bevestigen dat dit een herkenbaar parcours is. De vergelijking met Mol is treffend, morgen wordt dus een thuiswedstrijd.