Voor onze Belgen was de eerste dag van het WK voor junioren een relatief rustig. Alleen Camille Muls kwam, mét succes, in actie voor ons land tijdens de reeksen van de 800m. Voor onze noorderburen was dat allerminst het geval. Maar liefst zeven Nederlandse atleten moesten aan de bak. Heel wat grote namen maakten eveneens hun opwachting op de eerste kampioenschapsdag. Een overzicht.

Voormiddag

3000m steeple vrouwen

De 3000m steeple bij de vrouwen kan in Tampere rekenen op de wereldrecordhoudster bij de junioren, Celliphine Chespol. Haar WR van 8’58″78 is trouwens de tweede prestatie ooit op de steeple bij de vrouwen. De Keniaanse ondervond dan ook geen problemen tijdens de reeksen. Ze liep autoritair naar de winst in de eerste van drie reeksen in een chrono van 9’45″60. Vrijdagavond kan ze op zoek naar haar tweede opeenvolgende wereldtitel bij de junioren. De Nederlandse dames op de steeple, Famke Heinst en Jasmijn Bakker, kenden minder succes. Zijn liepen naar respectievelijk 10’12″42 en 10’24″28 in de eerste en tweede reeks. De verliezende tijden brachten geen soelaas voor Heinst, aangezien daarvoor een chrono onder 10’10 nodig was. Op de vorige WK’s volstond 10’19 om met de verliezende tijden door te stoten.

1500m mannen

In de eerste van drie reeksen op de 1500m bij de mannen kwamen meteen twee grote namen in actie. Het Noorse wonderkind Jakob Ingebritsen, die dit jaar al Olympisch kampioen Matthew Centrowitz voor kon blijven, mocht de degens kruisen met de Keniaan George Manangoi. de jongere broer van wereldkampioen op de 1500m Elijah Manangoi. Manangoi moet niet onderdoen voor zijn oudere broer, aangezien hij vorig jaar zelf wereldkampioen werd bij de scholieren. Beide heren moeiden zich, zoals verwacht, niet voorin. Met nog 500m te gaan schoven ze naar de leiding. Ingebritsen zou een laatste ronde in 53″ klokken om Manangoi met zes honderdsten voor te blijven in 3’51″34.

In de tweede reeks trad naast de snelle Keniaan Justus Soget ook onze noorderbuur Robin Van Riel aan. Van Riel liep steeds attent voorin en trok bij het ingaan van de laatste ronde zijn stoute schoenen aan om de Afrikaanse atleten het vuur aan de schenen te leggen. De laatste ronde van Van Riel mocht er zijn. Hij moest helaas drie heren voor zich dulden, waardoor hij nog niet zeker was van een finaleplaats. Zijn tijd van 3’45″52 bood echter perspectieven met het oog op de verliezende tijden.

Van Riel zou dan ook de snelste verliezende tijd laten optekenen, waardoor hij donderdagavond de finale mag betwisten. “Het doel was om de reeksen te overleven. Ik ben hier net in geslaagd, dus in de finale is alles bonus. Ik hoop goed te recupereren. Alles valt te herdoen donderdagavond. Ik ga er zo goed mogelijk van proberen genieten”, vertelde de tevreden Nederlander die absoluut niet ongeschonden uit de reeksen kwam. Zijn scheenbeen had kennis kunnen maken met de spikes van een andere atleet, waarvoor hij net na race verzorging kreeg.

Robin Van Riel – Foto: Atletieknieuws

In de tweede reeks werd de Australiër Jaryd Clifford achtste met 3’47″77. Geen uitzonderlijke tijd, ware het niet dat Clifford lijdt aan een zeldzame aandoening aan zijn ogen, waardoor zijn zicht enorm verminderd is. De Australiër kan slechts één ding deels zien tijdens zijn wedstrijd en dat is de atleet voor hem. De Nieuw-Zeelander Samuel Tanner besloot om die rol op zich te nemen, waardoor een alliantie ontstond tussen de twee grote naties van Oceanië. Tanner zou uiteindelijk als zevende finishen in 3’47″10, net voor, u raadt het al, Clifford.

Na de finish werd Clifford meteen een witte stok aangereikt om hem te helpen bij het stappen doorheen de mixed zone. De Australiër, die al in actie kwam op de Paralympische Spelen in Rio, was op voorhand gestrest, uit vrees voor valpartijen, of geduw. Voorlopig kan hij nog meelopen in wedstrijden met ‘gewone’ atleten, al weet hij ook dat hij op een dag volledig zal moeten inzetten op het paralympische aspect van de sport. “Ik wil goud pakken in Tokyo op de 1500m en 5.000m”, besloot de dappere ‘Aussie’.

In de derde en laatste reeks kwam Samuel Tefera in actie. Tefera, die momenteel de tweede beste performer op de 1500m is in 2018 met 3’31″63, had duidelijk geen zin om door te lopen. Hij liet het werk over aan de Nederlander Bram Anderiessen. Tefera kwam in de voorlaatste ronde naar voren. Hij snelde vlot naar de reekswinst in 3’44″48. Werkpaard Anderiessen betaalde zijn inspanningen cash en kwam als zevende over de finish met 3’47″96. Geen finale dus voor de Anderiessen. De atleet kan zichzelf echter niks verwijten.

100m mannen

Isayah Boers was de laatste Nederlander die in actie kwam tijdens de voormiddagsessie. In de eerste van vijf reeksen op de 100m kon Boers zich nipt verzekeren van de halve finales van morgen door derde te worden in 10″66. “Mijn start was absoluut niet wat het moest zijn, maar ik sta in de halve finales. Daarin hoop ik net onder 10″50 te duiken”, aldus de Nederlandse sprinter. De 100m wordt overigens een open strijd, aangezien dé topfavoriet, de Japanner Hakim Sani Brown, geblesseerd verstek moest geven. De snelste man tijdens de reeksen was de Indonesiër Lalu Muhammad Zohri, die 10″30 klokte.

Namiddag

Discuswerpen vrouwen

Jorinde Van Klinken – Foto: Atletieknieuws

Jorinde Van Klinken is dé medaillehoop bij de Nederlandse delegatieVan Klinken kon in het discuswerpen op de steun van haar landgenote Enid Duut rekenen. Het duo werd echter gescheiden door twee kwalificatiegroepen. Duut kon in groep A niet beter doen dan 48m59, waarmee ze 17de werd in totaal. Een worp met de discus voorbij 53m00 gaf recht op een automatische kwalificatie. Van Klinken kwam in haar eerste poging tot 53m58, waardoor ze meteen zeker was van de finale, die woensdagavond gepland staat. Morgen mag de Nederlandse aan de bak tijdens de kwalificaties en hopelijk ook de finale van het kogelstoten, wat haar betere nummer is in vergelijking met het discuswerpen. De grote favoriete in het discuswerpen, de Moldavische Alexandra Emilonova, verzekerde zich van de finale met een worp van maar liefst 57m05. Dit was eveneens haar eerst en enige poging vandaag. “Ik ben er nog nooit in geslaagd om zo’n worp te produceren in mijn eerste poging. Dat belooft voor de komende dagen”, aldus Van Klinken.

Tienkamp mannen

De tienkamp bij de mannen werd op de eerste dag gedomineerd door de Australiër Ashley Moloney. Moloney was goed voor de snelste 100m ooit door een junior tijdens een tienkamp met 10″51. In het verspringen ging het bijna mis voor de Aussie, nadat hij twee keer een nul liet noteren. In zijn derde poging kwam hij tot een degelijke 7m06. Tijdens het kogelstoten, veruit zijn zwakste nummer op de eerste dag, kwam hij met 12m83 niet in de buurt van zijn PR. Het hoogspringen vatte hij dan weer aan met een ander afstootbeen. Hij verpulverde zijn PR hierdoor en kwam tot een hoogte van maar liefst 2m10. De afsluitende 400m werd een kolfje naar de hand van Moloney. Hij begon zijn dag zoals hij zijn dag beëindigd had: met de beste prestatie ooit door een junior tijdens een tienkamp. Hij snelde tijdens zijn baanronde naar 46″86. Moloney besloot zo de eerste dag van zijn tienkamp met een score van 4319 punten. Zijn landgenoot Gary Haasbroek kampeert voorlopig op de tweede plaats op ruim 200 punten van Moloney. De derde plaats is na dag één weggelegd voor de Zwitser Simon Ehammer.

Moloney en Haasbroek

Kogelstoten mannen

De finale in het kogelstoten bij de mannen was tot en met de zesde en laatste poging een thriller van formaat. In de vijfde poging ging de Amerikaan Adrian Piperi plots tekeer door zijn kogel naar maar liefst 22m06 te laten landen. De winst leek binnen, aangezien niemand in de buurt leek te komen van 22m. De Zuid-Afrikaan Kyle Blignaut antwoordde echter meteen. Hij stootte één centimeter verder. Het podium lag dan ook na die vijfde poging vast. De Griek Odysseas Mouzenidis mocht met zijn 21m07 het brons mee naar zijn hotel nemen.

10.000m mannen

Het stond in de sterren geschreven dat het in de rechtstreekse finale van de 10.000m zou gaan tussen de Keniaan Rhonex Kipruto en de Oegandees Jacob Kiplimo. Tot en met halfweg hielden beide heren elkaar in evenwicht. De Ethiopiër Berihu Aregawi en de Keniaan Solomon Kiplimo Boit maakten eveneens deel uit van de kopgroep. Kipruto zou na halfweg het ruime sop kiezen om solo naar een nieuw kampioenschapsrecord te lopen van 27’21″08. Kiplimo en Aregawi vervolledigden het podium.

5.000m vrouwen

Eerder tijdens de avondsessie werd de 5.000m bij de vrouwen gelopen. Hier ging de wereldtitel naar een landgenote van Kipruto, met name Beatrice Chebet. Zij haalde het in een pittig sprintje van de Ethiopische Ejgayehu Taye en Girmawit Gebrzihair in een tijd, die weinig van belang was, van 15’30″77.