Vier senioren zullen zondag onze Belgische eer verdedigen op het EK veldlopen in Samorin. Het viertal is evenredig verdeeld met twee mannen en twee vrouwen. Soufiane Bouchikhi is na zijn benoeming tot Europees atleet van de maand onze nationale hoop bij de senioren mannen.

Lukt het onmogelijke voor Bouchikhi?

Soufiane Bouchikhi toonde zich enkele weken geleden in Roeselare heer en meester. De atleet van RFCL vertrok daarna opnieuw naar Marokko om zijn vormpeil nog wat op te krikken. Het hoeft dus niet onder stoelen of banken gestoken te worden dat Bouchikhi tot heel wat in staat is in Samorin. Vorig jaar werd hij nog 14de in Chia, dit jaar wordt er resoluut gesproken van een top 10-plaats. Stille dromen gaan zelfs op dat een top 5-notering en zelfs podium mogelijk is. Indien dat laatste zou gebeuren kunnen we spreken van een zeer straffe stoot. De deelnemerslijst is namelijk niet min. Met de Turken (Aras en Ali Kaya, Kemboi Arikan), Britten (Ben Connor en Andrew Butchart) en andere toppers zoals Adel Mechaal lijkt een medaille eigenlijk onmogelijk. Lander Tijtgat is er na vier jaar opnieuw bij. Hij werd in 2013 nog 43ste maar deed in 2011 beter met een 21ste plaats. Voor hem is het doel om in de top 20 te finishen. Dat hij zich op 34-jarige leeftijd, na heel wat blessureleed, nog eens kan tonen op internationaal niveau is al een prestatie op zich.

Wat kunnen onze dames forceren?

Imana Truyers – Foto: Tomas Sisk

Bij de senioren dames is het koffiedik kijken wat ons Belgisch duo kan presteren in Slowakije. Imana Truyers stond al drie keer aan de start op een EK veldlopen, zij het wel telkens bij de juniores. Haar beste prestatie, een 14de plaats, dateert ondertussen al van 2012. Ook Hanna Vandenbussche heeft al internationale veldloopervaring achter haar naam staan. Zij liep al tweemaal bij de beloften met een 32ste plaats in 2009 als beste notering. Beide vrouwen zijn geselecteerd om bij de beste 20 te eindigen. Zondagmiddag zullen we ook weten of ze daarin zullen slagen. Vooraan zal het allicht Turkije zijn die met het goud zal gaan lopen. Yasemin Can en Meryem Akdag, respectievelijk de regerende Europese kampioene en de vice-, maakten vorig jaar in Chia gehakt van hun tegenstanders en zij zijn er in Samorin opnieuw bij. Een statistiek die je zondag best in het achterhoofd houdt: De afstand die de senioren vrouwen moeten afleggen is bijna twee kilometer langer dan in Roeselare, wat wellicht in het voordeel speelt van Vandenbussche.