Jos Van Roy, sinds jaar en dag organisator van de CrossCup en in die hoedanigheid dus een stem als een klok in veldloopland, haalt zwaar uit naar de selectiecommissie van de KBAB. Hij kan zich niet vinden in de selectie voor het EK veldlopen in Samorin over een kleine twee weken.

“Ik ben sinds het vernemen van de selectie zwaar gefrustreerd”, begint Van Roy zijn relaas. Hij klinkt oprecht aangedaan. “De selectiecommissie van de atletiekbond heeft de eigen criteria totaal niet gerespecteerd en ik voel het aan als mijn plicht om de veldlopers te verdedigen.”

“Er zou rekening gehouden worden met de gerealiseerde tijden op de piste. Bashir Abdi was deze zomer de nummer drie van Europa op de 5.000 meter, maar daar is niet eens naar gekeken”, zo meent de CrossCup-organisator.  “En waar is het respect voor Isaac Kimeli naar toe? Hij verdient als uittredend Europees beloftekampioen zelfs een wildcard. Los daarvan: het criterium was top twintig en dat kunnen Kimeli en Abdi zonder enige twijfel.”

Volgens Van Roy zijn er nog meer redenen om voor een ruimere ploeg te kiezen bij de seniors mannen. “Ze willen als team minstens top zes kunnen halen. Dan volstaat het volgens mij dat je nummer drie veertigste wordt. Waarom is er dan geen ploeg gestuurd? Onbegrijpelijk. De Bock, Kimeli en Abdi moesten er altijd bij zijn.”

Was Kimeli niet gewoon te zwak in Roeselare om richting een EK te trekken? “Nee hoor. Hij eindigt minder dan een minuut achter Bouchikhi, die straks meespeelt voor de medailles. Dan loop je nog altijd makkelijk in de top 25. Maar Kimeli zou nog beter doen. Dat hij in Roeselare niet in normale doen was, ziet toch iedereen?”

“De Russen zijn er niet bij op het EK, de Spanjaarden zitten ook met een dopingcrisis en de Britten zijn verzwakt. Er lagen echt mogelijkheden voor België. European Athletics betaalt de hotelkosten, blijft alleen nog een vliegticket van 80 euro over van kost. Die atleten, zeker de jongeren, leven voor zo’n kampioenschap. Ik stel mij eigenlijk één vraag: Heeft de federatie interesse in het veldlopen, ja of nee? We haalden zondag weer 550.000 kijkers, maar wanneer gaat er eens in veldlopen worden geïnvesteerd?”

Van Roy is tot slot ook van mening dat de manier waarop de selectie verloopt beter moet. “In landen als Groot-Brittannië weet iedereen op voorhand hoeveel plaatsjes er zijn per categorie en moet er alleen nog gelopen worden. Bij ons zit de hele atletiekgemeenschap 24 uur te bibberen van de spanning om dan het grote verdict af te wachten. Dat kan zo niet.”