Na zijn sterke 2u10’16 in Rotterdam volgde voor Koen Naert een vervelende periode van blessureleed. Ondertussen is hij al weer helemaal de oude, en zelfs ambitieuzer dan ooit. Hij kiest dit najaar voor de zware marathon van New York op 5 november.

Nog minder dan zeven weken tot de marathon. Hoe sta je ervoor?

“Conditioneel heel erg goed. Rotterdam heeft heel lang in mijn kleren gehangen, en daarbij kwamen de achillespeesproblemen die maar niet verbeterden. Ik heb die periode keihard alternatief gewerkt, en dat werpt momenteel zijn vruchten af. Zonder veel bijzonders te doen op training loop ik record na record op ten miles en halve marathon en gaan de trainingen als nooit tevoren. Er rest nog voldoende tijd om bovenop mijn huidige conditie enkele laagjes extra te leggen, marathonspecifiek dan.

Waarom viel de keuze op New York?

“Als ik terug denk aan de Olympische marathon in Rio, kwam ik heel wat ervaring te kort. Ik moest alles ondergaan en kon heel moeilijk de marathon lezen. Bij een geregisseerde marathon zet je je verstand op nul en vertrouw je op de hazen. Nu wil ik attent leren lopen en de wedstrijd lezen. Die ervaring wil ik meenemen richting het EK in Berlijn volgend jaar. Hiermee neem ik ook een beetje druk weg voor mezelf om altijd richting 2u09 te willen lopen. Het zal me lukken, daar ben ik van overtuigd, maar ik geef mezelf de tijd. Met Rotterdam heb ik dit jaar al een goeie chrono achter mijn naam en kan ik dus opteren voor een strijdmarathon.”

Hoop je stiekem toch op een mooie chrono?

“Gezien het parcours is een snelle tijd bijna uitgesloten, wat niet betekent dat ik niet zo snel mogelijk wil finishen in Central Park. Natuurlijk wil je altijd zo snel mogelijk lopen, maar je moet ook rekening houden met het parcours en dat is in New York niet bepaald ideaal voor een snelle chrono. De plaats is voor mij belangrijker dan de chrono. Het zou ontzettend mooi zijn voor mij als ik opnieuw in de buurt van een top acht notering kan komen.”

Je spreekt al een hele tijd van het EK in Berlijn. Wat is daar precies het doel?

“Voor mij staat Berlijn heel hoog aangeschreven in de planning. Mijn hele jaar zal in het teken staan van deze marathon. Ik heb een klein beetje spijt dat ik als belofte nooit vol voor die medaille ben durven gaan. Dat gevoel wil ik niet meer bij de senioren. Ik wil er alles aan doen om zo dicht mogelijk bij het eremetaal te komen, wat met de vele genaturaliseerde Afrikanen in Europa geen sinecure wordt. Maar ik geloof in mijn kansen.”

Doe je nog wedstrijden voor de marathon?

“Ik heb na mijn PB’s in Tilburg en Newcastle vooral trainingswedstrijden op het programma staan. Komend weekend neem ik deel aan het BK halve marathon in Wevelgem. Ik ben blij dat ik nog eens dicht bij huis kan lopen. Halverwege oktober stond nog een halve marathon op het programma in Birmingham, maar blijkbaar is er dit jaar geen elite halve marathon en ga ik waarschijnlijk op zoek naar een andere wedstrijd waar ik even de trainingen kan doorbreken.”

Trek je na de marathon de cross-spikes nog aan?

“Na nieuwjaar ben ik gewoon in het veld terug te vinden, tot aan het BK in Brussel. Maar net zoals vorig jaar werk ik niet naar de cross toe, maar neem ze mee als belangrijke aanloop. Crossen blijft essentieel vind ik. Maar de marathon vraagt veel van een atletenlichaam en dan moet je goed gaan periodiseren. Eind maart neem ik, als alles verloopt zoals gepland, deel aan het WK halve marathon in Valencia.”

Doe je nu op training nog iets anders dan bij vorige marathons?

“Wij proberen altijd nieuwe dingen in de voorbereiding te steken. We zoeken naar nieuwe dingen die me prikkelen en natuurlijk in de lijn van de gekozen marathon liggen. De grote lijnen voor een goeie marathon hebben we al gevonden, dan moeten we nog op zoek naar details die me steeds beter kunnen maken. Ik verblijf enkele dagen in het hoogtecentrum van de Bakala Academy. Voor mij de eerste keer. Ik zoek Leuven op omdat ik in Leuven opnieuw heel wat heuvels in mijn duurtrainingen zal tegenkomen. Ik heb er alvast enkele sessies met Pieter-Jan Hannes en Kjell De Hondt gepland.”