Hanne Maudens en Noor Vidts zijn de eerste Belgen die in actie komen op het EK voor beloften in het Poolse Bydgoszcz. Beide dames maken in de zevenkamp kans op het podium. Wij loodsen u doorheen hun eerste dag aan de hand van live-updates.

10u00 – 100m horden

Het Belgische duo is goed begonnen aan hun zevenkamp. Noor Vidts bleef met 13″89 slechts twee honderdsten boven haar PR. Tijdens haar beste tienkamp liet ze op de horden echter 14″11 noteren, waardoor ze meteen goed op schema ligt met het oog op de komende disciplines. Hanne Maudens liet 14″49 noteren. Haar PR, dat ze neerzette in Götzis, bedraagt 14″14. Om 11u15 beginnen de dames aan hun tweede discipline: het hoogspringen. In de tussenstand kamperen ze op de respectievelijk tiende en vijfentwintigste plaats.  Kan Vidts de lijn doortrekken en knoopt Maudens aan met een mooie prestatie? U volgt het hier.

De Zwitserse Caroline Agnou, die in 2015 Europees kampioene bij de junioren werd, liep de snelste tijd van de favorieten in de eindstrijd. Ze liep naar een PR van 13″61. De Duitse Caroline Klein, de enige atlete die naast onze dames boven de 6000 punten scoorde dit jaar, liet met 14″04 een degelijke prestatie noteren.

11u15 – hoogspringen

Noor Vidts (links) en een licht ontgoochelde Hanne Maudens (rechts)

Het hoogspringen voor de zevenkampsters werd duidelijk geplaagd door de felle wind. De lat leidde al eens zijn eigen leven. Hanne Maudens vatte haar competitie op 1m72 aan en behaalde die hoogte in haar eerste poging. Daarna wou het echter niet vlotten op 1m75. In haar derde poging raakte ze de lat erg licht. Het leek op het eerste zicht een geslaagde poging tot de lat er in extremis toch ging bij liggen. Hierdoor moet ze opnieuw wat inleveren op haar beste prestatie in de zevenkamp, maar er is absoluut nog geen man overboord.

Noor Vidts begon op 1m66 aan haar competitie en had op 1m72 pogingen nodig. Op 1m75 hing het, net zoals bij Maudens, van de laatste poging af. Vidts klaarde wel de klus. Op 1m78 ging ze zowaar in haar eerste poging over de lat, waardoor ze maar liefst vier cm beter doet dan tijdens haar beste zevenkamp in Götzis. Haar PR van 1m81 was vandaag te hoog gegrepen, maar met 1m78 en een tweede plaats in de hoogspringcompetitie kan ze straks ontspannen aan het kogelstoten beginnen.

Door haar tweede plaats in het hoogspringen komt Vidts aan de leiding van de zevenkamp. Maudens mag straks gaan kogelstoten als zestiende atlete.

15u05 –  kogelstoten

Na een welverdiende middagpauze mochten onze landgenotes in de sterkste groep van het kogelstoten aantreden. Vidts begon met een eerder matige 12m13. Ze kon zich echter elke poging verbeteren met een degelijke 12m98 in haar derde poging. Hier laat ze in vergelijking met haar beste zevenkamp wat punten liggen. Hanne Maudens begon met een ongeldige poging. In haar tweede poging kwam ze tot een degelijke 11m82. Ze kon zich echter niet meer verbeteren tijdens de derde poging.

Hanne Maudens – Foto: Jeroen De Meyer

In de stand zakt Vidts van de eerste naar de vierde plaats. Vooral de Zwitserse Agnou is aan een sterke eerste dag bezig. Maudens heeft opnieuw enkele plaatsen goedgemaakt en staat nu dertiende in de tussenstand. Kunnen onze dames tijdens de 200m uitpakken? Hun prestaties op die afstand het afgelopen seizoen laten alvast het beste verhopen.

17u15 – 200m

Het klassieke einde van de eerste dag van de zevenkamp, de 200m, zorgde voor geen grote verrassingen. Noor Vidts liep in een door de wind geplaagde wedstrijd naar een degelijke 24″60. Hanne Maudens volgde niet veel later in 24″83.

Vidts blijft daarmee op de vierde plaats staan. Haar puntentotaal na de eerste dag bedraagt 3597, waarmee ze net iets minder goed doet dan tijdens haar beste zevenkamp. In Götzis kwam ze na de eerste dag uit op 3618 punten. Maudens vergaat het minder goed in vergelijking met haar beste prestatie. Ze staat twaalfde met 3340 punten. Een slordige tweehonderd punten minder dan tijdens haar recordzevenkamp.

“Ik heb hier niet echt een verklaring voor. Op de horden blies de wind enorm hard in het voordeel. Hierdoor geraakte ik al aan de eerste horde uit mijn pasritme. Daarna kreeg ik nog twee keer een duw van een atlete uit de baan naast me. In het hoogspringen had ik een erg goed gevoel. Ik begon dan ook pas op 1m72 en dat ging meteen goed, maar op 1m75 bleef ik telkens met mijn benen hangen. In het kogelstoten kreeg ik het goede gevoel niet te pakken. Tijdens de 200m lukte het om de een of andere reden ook niet zoals ik gehoopt had. Hopelijk geraak ik morgen wel in een goede flow”, aldus licht teleurgestelde Maudens.

“Ik ben uiteraard erg tevreden met hoe de eerste twee onderdelen verliepen. In het kogelstoten wou het niet zo goed draaien. Tijdens de 200m voelde ik me vermoeid en miste ik kracht, maar ik mag wel blij zijn met hoe de eerste dag verlopen is”, aldus Vidts.

Het programma en alle info van de Belgen vindt u hier terug.