Voormalig wereldrecordhouder in de 800 meter Roger Moens maakt zich grote zorgen over de manier waarop jonge halvefondatleten in België trainen. Moens, in 1955 goed voor een fenomenale 1’45″7 op de dubbele baanronde, is van mening dat er op veel te jonge leeftijd veel te veel getraind wordt.

“Sinds Ivo Van Damme en zijn 1’43″86 zijn er al minstens zes landgenoten geweest met evenveel talent”, begint Roger Moens zijn verhaal. “Daar ben ik zeker van. En de verklaring waarom het misloopt, is heel simpel: rond de leeftijd van zestien wordt er veel te hard getraind.” Ook op 87-jarige leeftijd ligt de atletiekcoryfee nog altijd wakker van het wel en wee van de sport. “Ik zeg het al 50 jaar hoor, maar er wordt niet geluisterd. Ik heb daar echt hartenpijn van.”

Ook de laatste jaren lieten nog verschillende Belgische scholieren Europese toptijden optekenen. Maar dat is volgens Moens zelden een goed teken. “In de atletiek bestaan geen mirakels, daarvoor moet je in Lourdes zijn. Wie goeie tijden loopt, heeft hard getraind, wie heel goeie tijden loopt heeft heel hard getraind.”

Dat harde trainen begint naar de mening van de olympische zilverenmedaillewinnaar op veel te jonge leeftijd. “Ze trainen zich gewoon kapot. Scholieren die een 800m lopen in 1’52 of nog sneller, eigenlijk is dat belachelijk. Van alle toppers op de Belgische ranking aller tijden bij de scholieren heeft zo goed als niemand het kunnen waarmaken. Soms is het de atleet die het niet goed aanpakt, soms de ouders die te hard pushen, maar helaas ligt het probleem even vaak bij de trainer.”

Er zijn ook andere oorzaken voor teleurstellende resultaten van veelbelovende atleten. “Sommigen zijn vroegrijp en maken nog weinig vooruitgang, die kunnen daar weinig aan doen. Anderen geven voorrang aan hun studies, en hen moet ik eigenlijk gelijk geven. Maar vaak is de oorzaak toch veel te zware fysieke training. Met techniektrainingen kan je niet vroeg genoeg beginnen, dat weet ik. Maar voor fysieke trainingen ligt dat anders: twee keer op een dag trainen voor je twintig bent, dat kan echt niet. Dan ben je eraan. Pas als je stap voor stap hebt opgebouwd, kan je als volwassen atleet een stevig trainingsritme aan.

3 REACTIES

  1. Miel Puttemans zei ooit:”Bij de scholieren moet je mee kunnen, dus geen topper zijn, zonder hard te trainen. ” Roger Moens heeft vooral gelijk waar hij zegt dat op uithouding trainen plus techniek primeert.Toch geef ik atleten als Tim Van De Velde kansen om door te groeien omdat Marc Nevens net die uithouding prima ontwikkelt bij zijn atleten..

    • Tim Van De Velde is niet alleen een goede atleet, maar ook een zeer nuchtere denker. En weet waar hij mee bezig is. Ook wat Miel en Roger zeggen, geloof het maar8

  2. Misschien zou het eens interessant zijn om te bekijken wat echte toppers ( binnen- maar vooral ook buitenland ) liepen voor tijden toen ze scholier waren ? Zit daar een lijn in ? Waren dat echt toen ook nog geen toppers ? Ik weet het niet …

Reacties zijn gesloten.