De in Ethiopië geboren Dame Tasama is eindelijk Belg. De 29-jarige atleet, die al jaren aan de top van de Belgische atletiek meedraait, wachtte er meer dan twaalf jaar op.

Op 20 december verscheen dat ene zinnetje waar Dame Tasama al twaalf jaar op wachtte in het Belgisch staatsblad. Hij is tot Belg genaturaliseerd. Behalve de echtgenoot van Almensch Belete is hij natuurlijk zelf ook een meer dan verdienstelijk atleet. Zijn persoonlijke records van 13’12″64 over 5.000 en 27’55″21 over 10.000 meter zijn zonder meer indrukwekkend.

We kennen Tasama misschien nog het best van in het veld. Al jarenlang loopt hij in de CrossCup op een bijzonder constant en hoog niveau. Tegen zijn versnelling in de laatste ronde is vaak geen enkele Belg opgewassen. Nu hij zelf ook Belg is kan hij alsnog proberen om voor ons land aan een groot kampioenschap deel te nemen.