Morgen wordt er in Chia gestreden om de medailles tijdens het EK veldlopen. Vandaag vond de grote inspectie van het parcours plaats en daar kon Atletieknieuws uiteraard niet bij ontbreken. Op wat voor type omloop wordt er gelopen? Waar liggen de moeilijkheden? Wat denkt onze Belgische selectie er zelf van? We kwamen het allemaal te weten!

Echt ideaal verliep de transitie van Brussel naar Chia niet. Na een lange dag en veel vertraging lagen onze atleten iets later in hun bed dan voorzien. Toch gingen de meesten met een goed gemoed vandaag op pad. Het parcours, altijd een zeer belangrijk gegeven in de cross, bestaat uit één grote ronde (1500m) en één kleine ronde (500m). Alles ligt er zeer vlak bij, op uitzondering van de drie miniheuvels en talloze greppels en putten na.

Veel tevreden gezichten bij de Belgische selectie na het eerste rondje. Al zijn er op elk parcours wel wat puntjes die je graag anders zou zien. Louise Carton had alvast liever een attractieve omloop voorgeschoteld gekregen. “Deze rondjes zijn toch een beetje saai. Al zijn die putten niet te onderschatten. Naar het einde van de wedstrijd gaan die corrigerende bewegingen wel doorwegen. Het is een heel snel parcours dus ik verwacht wel dat de eerste ronde aan een hoog tempo zal afgewerkt worden. Zelf wordt het een beetje afwachten hoe ik die 8150m zal verteren, maar ik hoop toch bij de eerste vijftien te finishen.”

Jeroen D’hoedt verwacht eerder dat de opeenvolging van de kunstmatige miniheuvels zijn tol zal eisen. “Die breken toch telkens weer het tempo. Mijn doel morgen wordt aanklampen en als het gaat op het einde nog iets forceren.” Michael Somers en Steven Casteele kwamen iets later het parcours verkennen, als de drukte al wat weg was. Zij zullen een belangrijke factor spelen in de strijd om de medailles bij het belofteteam. Beiden opteren voor spikes met pinnen van 9 of 12 millimeter. Of die drie millimeter een verschil zal maken zullen we pas na zondag weten. Van Belgisch crossweer kunnen we hier zeker niet spreken. Het zonnetje doet goed zijn werk en kan morgen misschien wel een rol spelen. Wordt vervolgd!