Zondag trekt de 35ste editie van de CrossCup zich op gang. Zoals elk jaar staat meteen de wedstrijd die het leukst om volgen is op de agenda, de Relays aan de Gentse Blaarmeersen. Vorig jaar waren OEH bij de mannen en ACME bij de vrouwen het sterkst, en de beide teams behoren ook nu weer tot de topfavorieten.

Bij de mannen treedt de winnaar van vorig jaar, OEH, met exact hetzelfde team aan. Thomas De Bock start, gevolgd door Simon Debognies en Isaac Kimeli. Ze zijn waarschijnlijk nog net iets sterker dan vorig jaar, en dus opnieuw moeilijk te kloppen. Toch zal ook CABW meestrijden voor de zege. Met startloper Ismael Debjani zijn ze waarschijnlijk meteen goed gelanceerd, en dan volgen nog Jeroen D’hoedt en Soufiane Bouchikhi. Met VAC zal ook de nummer twee van vorig jaar opnieuw meespelen voor de winst. Brent De Wachter start en wordt dan afgelost door Dame Tasama en Alex Kibet. Naar de vorm van die laatste twee is het gissen, maar dat zij in België moeilijk te kloppen zijn, bleek al vaak genoeg.

Bij RESC loopt nieuwkomer Tarik Moukrime nog niet mee, en dus worden het Simon Petitjean, Maxime Boisco en Kim Ruell. Ook RCG komt met Bert Misplon, Riken Ost en Bashir Abdi sterk aan de start. Het wordt kortom een mooie en open strijd. Bij DCLA liggen enkele toppers in de lappenmand en starten Ali Hamdi, Laurens Vanderlinden en Michel Basemans. Tot slot mogen ook LYRA met Nikolai Saké, Brecht Bertels en Michael Somers en WACO met Jean Thiry, Jean-Pierre Weerts en Regis Thonon hopen op een plaatsje bij de eerste vijf.

De favorieten van Atletieknieuws bij de mannen:

*** OEH, CABW

** VAC, RCG

* LYRA, WACO, RESC, DCLA

Wie stopt ACME?

Bij de vrouwen zijn er iets minder teams die in aanmerking komen voor het podium. Zoals de voorbije jaren steeds het geval was, wordt het ook nu een duel tussen ACME, ACHL en AVR. Nog meer dan de voorbije jaren is de rol van absolute topfavoriet weggelegd voor de Meetjeslanders. Axana Schaeverbeke is er startloopster, gevolgd door Zenobie Vangansbeke en Louise Carton. Een klein trapje lager staan de ploegen uit Roeselare en Herentals. Voor AVR bijt Lien Goossens de spits af, Veerle Dejaeghere wordt al als tweede ingezet, en Hanna Vandenbussche is slotloopster. Bij ACHL treedt hetzelfde team aan als vorig jaar: Kaat Vermeulen, Lore Tack en Sofie Van Accom. Het wordt ongetwijfeld een interessant duel.

Met Nele Tordeur, Vanessa Scaunet en Lisa Rooms heeft OEH ook bij de vrouwen een sterke ploeg. Andere outsiders zijn het ASVO van slotloopster Veerle Van Linden, het CABW van Stephanie Barnes en het AVT van Imana Truyers.

De favorieten van Atletieknieuws bij de vrouwen:

*** ACME

** ACHL, AVR

* OEH, AVT, ASVO, CABW

NOOT: Er ging de laatste weken weer een ziekteplaag door het land, en ook blessures loeren bij het heropstarten van de trainingen altijd om de hoek, en dus wordt er bij de meeste clubs nog tot net voor de start aan de ploegen gesleuteld. Alle ploegen die wij vermelden zijn daarom onder voorbehoud.