Olympic Running Team heeft in het Koning Boudewijnstadion de 13de editie van de Acerta Brussels Ekiden gewonnen. Het team van Isaac Kimeli liep de snelste aflossingsmarathon ooit op Belgische bodem, maar greep nipt naast het Belgisch record. Met een recordopkomst van 1.690 teams en meer dan 10.000 lopers bevestigt de wedstrijd haar status als grootste estafette in een marathon. 1300 ploegen maakten er het grootste sportevenement voor bedrijven van.

Het was een stralend najaarszonnetje dat de lopers op zaterdagmiddag verwelkomde aan de poorten van het Koning Boudewijnstadion. In totaal verschenen 1.690 teams aan de start, goed voor een recordopkomst van 10.140 lopers. Daarmee onderstreept de Brussels Ekiden haar status als grootste aflossingsmarathon ter wereld.

OLYMPIC RUNNING TEAM GRIJPT NAAST BELGISCH RECORD

Yannick Michiels van Runners Lab en Jonathan Wayaffe van AC Lyra namen een verschroeiende start en verschenen na het eerste rondje van vijf kilometer onder een massaal applaus als eersten op de atletiekpiste van het Koning Boudewijnstadion om hun tasuki – het aflossingslint – door te geven. Onder impuls van Isaac Kimeli, de Gouden Spike 2015 bij de beloften, nam het Olympic Running Team al snel de fakkel over.

Kim Ruell van Excelsior, de thuisclub van het Koning Boudewijnstadion, liep nog even in het spoor van Kimeli, maar de Keniaanse Belg en zijn ploegmaats domineerden de wedstrijd en vergrootten gestaag hun voorsprong. Slotloper Thomas De Bock passeerde de finish na 2:07:35. Daarmee kwam de Oost-Vlaming 38 seconden te kort om het elf jaar oude Belgische record (gelopen door Stefan Van Den Broeck, Guy Fays, Frederic Collignon, Rik Ceulemans, Benjamin Barbier en Joeri Schoffelen) van de tabellen te vegen. Saucony legde op bijna drie minuten (2:10:24) beslag op de tweede plaats.

“Ik wist niet dat we voor een Belgisch record aan het lopen waren”, reageerde De Bock. “Omdat onze voorsprong groot genoeg was, ben ik op het einde niet meer voluit gegaan. Anders had een nieuwe toptijd er wel ingezeten. Jammer, maar we komen volgend jaar zeker terug en dan doen we zeker een gooi naar dat record.”

BASHIR ABDI STUWT KRC GENT NAAR BELGISCHE TITEL INTERCLUB

Jennen Mortier - Foto: Elias El Morabiti
Jennen Mortier – Foto: Elias El Morabiti

De strijd om de Belgische titel interclub draaide uit op een echte thriller. Excelsior leek lange tijd op weg naar de titel, maar in de slotkilometers snoepten Bashir Abdi en KRC Gent hen de eerste plaats nog af. Slotloper Jennen Mortier ging in extremis voorbij Maxime Boisco. “Na een slechte start hebben we fantastisch teruggevochten”, lachte Mortier. “Iedereen heeft zijn deel van de job gedaan. Als je dan op het einde toch nog naar de overwinning kan lopen, dan doet dat extra deugd.”

Een dolgelukkige Abdi sprong Mortier in de armen. “Ik heb vandaag echt genoten”, glunderde de Oost-Vlaming, die binnenkort het crossseizoen terug aanvat. “Wat een indrukwekkend evenement. Zo’n massa volk, een fantastische sfeer en geen gestresseerde atleten. Het is heel leuk om hier te lopen.”

Bij de gemengde teams ging de titel naar Running Center Leuven Dreamteam, dat zevende werd in een tijd van 2:15:07. Yellow Armada was in 2:34:27 de sterkste ploeg bij de vrouwen.

Bekijk de uitslagen hier.