Shawn Barber maakte vorig jaar naam en faam door in Peking wereldkampioen te worden in het polsstokspringen. Dit jaar in Rio verging het de amper 22-jarige Canadees iets minder. Hij werd slechts tiende na drie missers op 5m65, al scheelde het niet veel of Barber mocht niet deelnemen aan de Spelen.

Op 9 juli stonden de Canadese olympische trials gepland. Hij zou er zich plaatsen voor Rio en moest daarna een dopingtest laten afnemen. Die dopingtest duidde echter aan dat er cocaïne werd teruggevonden in zijn lichaam.

De oorzaak daarvan gaat een dag terug. De avond voor hij in competitie trad had hij afgesproken met een vrouw via Craigslist, een populaire zoekertjessite. Het ging er blijkbaar heel gezellig aan toe, want de twee zaten aan elkaars lippen voor ongeveer 30 minuten. Wat Barber echter niet wist was dat de vrouw in kwestie voor hun afspraak nog enkele lijntjes coke had gesnoven. Nochtans had de huidige wereldkampioen op Craiglist nog opgegeven dat zijn match geen drugs of ziektes mocht bevatten.

Shawn Barber werd daardoor op 11 augustus vrijgesproken door de Canadese dopingautoriteiten, maar moest wel zijn nationale titel die hij veroverde op de olympische trials teruggeven. Deze informatie werd pas onlangs bekendgemaakt.

De mindere prestatie in Rio blijkt dan achteraf gezien niet zo onlogisch. Shawn Barber werd immers pas op 11 augustus vrijgesproken door het tribunaal voor zijn positieve test, twee dagen later stonden de kwalificaties van het polsstokspringen al gepland. Dat hij zo geen optimale voorbereiding had richting de Olympische Spelen, spreekt voor zich.