Churandy Martina heeft voor een hoogtepunt gezorgd op de tweede dag van het EK. De Nederlandse sprinter veroverde voor eigen publiek het goud op de 100m, al was het pas in de allerlaatste meters dat hij die eerste plaats wist veilig te stellen.

Het voorspelde duel op de 100m tussen de Jamaicaanse Turk Jak Ali Harvey en de Fransman Jimmy Vicaut leek werkelijkheid te worden en in de laatste meters was het deze eerste die het schijnbaar ging halen. Harvey dacht uiteindelijk ook dat hij gewonnen had, stak de handen in de lucht, maar de Turk was daarbij Churandy Martina – in zijn ooghoek – uit het zicht verloren. Het was een fantastische terugkeer van de flamboyante Nederlander in de laatste meters, die – uiteraard – alle handen in het stadion op elkaar deed gaan. Dat de winnende chrono geen internationale toptijd was, kon menig Nederlander worst wezen. Een mooi (oranje) slot van deze tweede dag op het EK in Amsterdam!