Topman van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach gaf zonet een persconferentie over de deelname van de Russen aan atletiekdisciplines op de Spelen in Rio. Bach bevestigde dat het IOC de schorsing van Russische atleten door IAAF overneemt. In principe kunnen in de atletiek dus geen Russen deelnemen in Rio, maar Bach zette ook het al eerder geopende achterpoortje nog wat verder open.

Het besluit van het IOC is richting de Olympische Spelen doorslaggevend, dus was het de voorbije dagen nog even afwachten of zij meegingen in het door de IAAF uitsluiten van Russische atleten van de komende Spelen. Dat bleek vandaag dus wel degelijk het geval. Atleten die bewijzen dat ze clean zijn zouden eventueel tóch kunnen deelnemen. Hoe ze dat moeten bewijzen blijft op anderhalve maand van de Spelen nog steeds een raadsel. Ze zullen alvast een test in het buitenland moeten afleggen. In tegenstelling tot wat de IAAF eerder verklaarde, vertelde Bach vandaag dat die atleten in Rio onder de Russische vlag kunnen deelnemen. De IAAF stelde dat deze atleten als neutrale atleten zouden aantreden. De beslissing lijkt cruciaal, want atleten als Jelena Isinbajeva verklaarden al dat ze alleen onder hun geliefde Russische vlag wensen deel te nemen.

Bach maakte meteen ook bekend dat Kenianen die in Rio willen deelnemen een gelijkaardige procedure zullen moeten ondergaan. Omdat hun antidopingagentschap onbetrouwbaar is gebleken zullen zij zich in het buitenland moeten laten testen.

(later meer)