Jolien Boumkwo is in Brussel er vandaag in geslaagd om zich te plaatsen voor het EK in Amsterdam. De Atletiek Vlaanderen-atlete liet in het kogelstoten een best worp van 17m09 noteren en verpulverde daarmee niet enkel het Belgisch record (16m70), ze voldeed ook ruim aan de EK-limiet van 16m68.

Vorige week liet Jolien Boukwo al verstaan dat ze haar zinnen had gezet op het Belgisch record op naam van trainster Veerle Blondeel. Zij kwam in 2004 tot 16m70, Boumkwo’s record stond voor aanvang van deze wedstrijd op 16m54. “Er zit veel meer in”, beklemtoonde de Gentse herhaaldelijk, en vandaag maakte ze dat waar. Op de Brussels Grand Prix kwam ze in haar derde worp tot 17m09, ruim verder dan het Belgisch record en de gevraagde 16m68 voor het EK in Amsterdam. “Dit is een enorme last die van mijn schouders valt”, reageert een dolgelukkige Jolien Boumkwo. “Alles viel vandaag samen. Ik bleef bij al mijn worpen boven de 16 meter, met een op één na beste worp  van 16m60. Nu is het zaak om de komende weken goed verder te trainen en hopelijk kan ik mij volgende week ook in het hamerslingeren plaatsen voor het EK in Amsterdam.”