De Belgische 4x400m-ploeg heeft zich op het WK indoor in Portland kunnen plaatsen voor de finale. Het kwartet dat zoals aangekondigd bestond uit Robin Vanderbemden en de drie broers Borlée won de eerste van twee reeksen. De eerste twee in elke reeks en de twee tijdsnelsten kwalificeren zich voor de eindstrijd.

De Belgian Tornados werden opgedeeld in de eerste van twee reeksen en kregen weerwerk van Zuid-Afrika (baan 3), Trinidad en Tobago (baan 5) en de Bahama’s (baan 6). Dylan Borlée beet zoals verwacht de spits af. Dylan ging vanuit baan 4 degelijk van start, en kwam als tweede naar het koord. Hij hield die positie knap vast en lanceerde Jonathan Borlée, die Shavez Hart van de Bahama’s al snel voorbij flitste. Hart liet een gaatje in de binnenbaan, Jonathan aarzelde niet en ging naar de leiding. De Belgen zouden deze koppositie niet meer afstaan, al kreeg Jonathan Borlée het in de laatste meters wel knap lastig. Robin Vanderbemden liep vervolgens een puike twee rondjes, maar voelde in de slotmeters wel de hete adem van de Bahama’s en Trinidad en Tobago. Kevin Borlée nam de laatste 400m voor zijn rekening en hij deed het andermaal voortreffelijk. Kevin nam al vrij vlug een geruststellende voorsprong en ging uitbollend als eerste over de finish in 3’07″39. Op basis van deze reeksoverwinning mogen de Belgen morgen in de buitenbaan, baan 6, van start gaan. Ook de Bahama’s kwalificeerden zich rechtstreeks voor de finale door als tweede te finishen in 3’07″55.

In de tweede reeks zette de Verenigde Staten de wedstrijd naar hun hand. Ze finishten in 3’05″41 , met in hun zog Jamaica (3’07″30). Gaan door met de twee snelste verliezende tijden: Trinidad en Tobago (3’07″83) en Nigeria (3’07″98). Het team van Zuid-Afrika zal morgen uit de tribunes moeten toekijken, maar tekende met 3’08″45 wel voor een nieuw nationaal indoorrecord.

Afspraak morgen om 22u50 voor de finale van de 4x400m bij de mannen!

De uitslagen van de reeksen vindt u hier.