Zondag vinden in het Franse Hyères de Europese kampioenschappen veldlopen plaats. Wij willen niks missen van deze hoogstaande internationale crossen en daarom stuurden we drie verslaggevers mee op het vliegtuig. Zij zullen jullie elke dag op de hoogte houden met een relaas, waarin ze hun bemerkingen van de afgelopen 24 uur zullen meegeven. Hieronder volgt het verslag van zaterdag 12 december.

“Geen parcoursverkenning zonder een stevig ontbijt. Daar maakten we kennis met een Italiaanse trainer van de junioren. Hij had het meteen over het sterke mannenteam dat wij hebben in die lichting. We mogen onze nationale youngsters dus echt niet onderschatten en moeten mikken op een mooie eindnotering.”

Yannick Michiels en Koen Naert tijdens de opwarming. - Foto: Jeroen De Meyer
Yannick Michiels en Koen Naert tijdens de opwarming. – Foto: Jeroen De Meyer

“Vervolgens was het tijd voor een echte parcoursverkenning. We liepen mee met de nationale toppers en vroegen naar hun bevindingen. Daaruit bleek dat we het zeker niet mogen onderschatten. De grond zakt als het ware bij elke stap een beetje in waardoor de omloop toch meer energie zal vergen dan vooraf gedacht. Ook de opeenvolging van de heuveltjes zal na verloop van tijd zijn tol eisen. Thomas De Bock had na één grote ronde het gevoel alsof hij reeds 30’ aan het lopen was. De focus op de gezichten van de atleten was merkbaar. Dit loop je niet vliegensvlug af, maar gradueel zullen meer en meer gaatjes vallen.

“Wij wouden bij het testen nog iets verder gaan en legden een pittige training af. Wonderbaarlijk genoeg werden we daarbij gepasseerd door de Bulgaar Mitko Tsenov. Hij won vorig jaar het EK bij de beloften en perste er nu al een stevig tempo uit in voorbereiding naar morgen. We liepen ook even mee met Dries Basemans en hij had een mooie eindconclusie klaar over het parcours: “Het is leuk dat die heuveltjes er in zitten, het onderbreekt de eentonigheid van de vlakke stukken. Toch zal die opeenvolging ervoor zorgen dat het morgen een afvalrace wordt.” Wie de verkenning vandaag niet meemaakte, was Veerle Dejaeghere. Zij bleef in het hotel uitslapen aangezien ze gisteren pas laat arriveerde.”

Sarah Lahti werd in Roeselare tweede, net na Louise Carton - Foto: Johnny De Ceulaerde
Sarah Lahti werd in Roeselare tweede, net na Louise Carton – Foto: Johnny De Ceulaerde

“In de namiddag kregen de atleten vrijaf. Die gebruikten ze voornamelijk om te rusten. Alleen de Oostenrijkers betrapten we op een potje minigolf, en de Italianen deden aan tafeltennis. Net voor het avondeten was het tijd voor de laatste teammeeting met de Belgen. De atleten kregen de laatste instructies toebedeeld, net als hun nummers en de box waar ze in zullen moeten starten. Louise Carton krijgt daar al meteen een fikse tegenstander naast haar in de startbox, met name de Zweedse Sarah Lahti.”

“Na het eten konden de atleten terug naar hun kamer, de laatste nacht voor het EK veldlopen tegemoet. Ook wij keerden terug naar ons hotel en overliepen nog eens onze medaillekandidaten voor morgen. Met Louise Carton, Isaac Kimeli en Simon Debognies hebben we drie ijzers in het vuur. Op ervaren rotten en marathonlopers Veerle Dejaeghere en Koen Naert kan je altijd rekenen. Vanessa Scaunet, Steven Casteele en Dries Basemans zijn al niet meer aan hun proefstuk toe en kunnen voluit gaan voor een mooie eindnotering. Voor Yannick Michiels, Sebbe Francken, Dorian Boulvin, Jennen Mortier en Lisa Rooms zijn het spannende dagen. Zij beleven morgen een echte primeur op het EK veldlopen. Dieter Kersten is eveneens toe aan zijn eerste EK in het veld, maar heeft wel al zo’n kampioenschap op de piste achter de rug. Thomas De Bock is er na lange tijd terug bij. Hij liep in 2009 bij de junioren en loopt nu zijn eerste EK bij de senioren. Allemaal kijken ze enorm uit naar de wedstrijd morgen, allemaal zullen ze strijden voor wat ze waard zijn. Wij staan alvast klaar aan de finish om te zalven, troosten of vieren.”