Zondag vinden in het Franse Hyères de Europese kampioenschappen veldlopen plaats. Wij willen niks missen van deze hoogstaande internationale crossen en daarom stuurden we drie verslaggevers mee op het vliegtuig. Zij zullen jullie elke dag op de hoogte houden met een relaas, waarin ze hun bemerkingen van de afgelopen 24 uur zullen meegeven. Hieronder volgt het verslag van vrijdag 11 december.

Lisa Rooms - Foto: Jasper Jacobs
Lisa Rooms – Foto: Jasper Jacobs

“Vandaag is het zover. We maken de tocht van Charleroi naar Hyères en zullen een eerste glimp kunnen opvangen van het veelbesproken parcours. De vlucht was gepland om 6u55, redelijk vroeg dus. Toch zagen we enkele supporters die mee de verplaatsing maakten naar het zuiden van Frankrijk. We polsten Joris Keppens, vriend van atlete Lisa Rooms, naar zijn verwachtingen: “Als Lisa op haar eerste EK al in de top 30 kan eindigen, dan zou dat al een hele mooie prestatie zijn. Toch is het moeilijk om er bij de junioren een getal op te kleven, er kan altijd iemand boven zichzelf uitstijgen.” Of die vlieger zal opgaan, zullen we pas zondag weten. Ons vliegtuig landde alvast veilig in Marseille, waarna we een fantastische tocht maakten door de bergen onder een stralend blauwe hemel.”

één van de vijf heuveltjes op het parcours
één van de vijf heuveltjes op het parcours

“Lang konden we niet wachten om het parcours uit te testen. Na snel een broodje te eten met als verpakking reclame voor zondag – ja, het EK leeft hier echt wel – gingen we met onze stoute loopschoenen de hippodroom verkennen. Een eerste blik was al voldoende om te constateren dat het er razendsnel bij ligt, ondanks de vijf heuveltjes. Overzicht bewaren wordt allicht een belangrijke taak voor onze Belgische équipe. De kleine zandbak en de twee boomstammen zijn leuke hindernissen die wel wat aandacht vragen. Hoe zwaar één ronde echt zal doorwegen, kunnen we pas morgen vaststellen. Na twee keer van het parcours te vliegen – “Courir sur le parcours est interdit!” – gaven we er maar de brui aan. We zouden u immers graag ook zondag nog van enkele mooie interviews voorzien en namen dus geen verdere risico’s.”

“Even later gingen we op bezoek bij trainer Tim Moriau en zijn atleten. Na een warme ontvangst op de kamer – waar Isaac Kimeli een massagebehandeling kreeg – haalden we Simon Debognies voor de camera. Gezellig als het is, zo’n babbel in de kamer van zijn trainer, merkten we op dat de sfeer hier echt wel ontspannen zit.”

“Om de dag vol te maken aten we mee aan de tafel van de Belgische atleten en delegatie. Van EK-stress nog steeds geen spoor, al keken enkele atleten toch eens naar links of rechts om een blik te werpen op hun mogelijke concurrenten. Bij de korte babbel met Koen Naert bleek wel dat hij vermoeid was van de zware dag. Hopelijk zal de nachtrust hem deugd doen. Veerle Dejaeghere is voorlopig de enige nationale atlete die we nog niet hebben kunnen spreken, zij moest vandaag nog werken en maakte deze avond laat de oversteek.”

De teammeeting op het einde van de dag.
De teammeeting op het einde van de dag.

“Na een informatieve teamvergadering, waar wij eveneens deel van mochten uitmaken, was het voor de atleten tijd om te gaan slapen. Morgenochtend staat er voor hen een parcoursverkenning gepland. Benieuwd of de zenuwen dan wel de bovenhand zullen nemen. Wij reden ’s avonds laat terug, genietend van een fantastische dag in Hyères. Wij bidden nu al voor een mooie afloop zondag. Tot morgen!”