Het is al even geleden dat we ex-Europees veldloopkampioen Atelaw Bekele nog eens in actie zagen dit jaar. De Belg met Ethiopische roots die uitkomt voor VAC kwam wel nog in aan de start van de relays in Gent maar trok daarna zijn spikes niet meer aan. Na een moeilijke periode is Bekele nu vastberaden om in het tweede deel van het seizoen terug op een hoger niveau te komen. “Ik train nu weer 120 à 140 kilometer per week en hoop er opnieuw te staan in Hannuit”, vertelde de atleet aan Het Nieuwsblad.

Volgens zijn adoptiemoeder Maria Roofthoofd liep het de laatste maanden vooral mis door zijn werk bij een containerbedrijf. “Hij moest heel zwaar werk verzetten en men maakte er misbruik van zijn onwetendheid. Na vijf maanden werd hij ontslagen en nu kan hij opnieuw behoorlijk trainen.” Bekele is nu aan de slag als afwasser in het bekende restaurant ‘The Jane’ van Sergio Herman. “Omdat hij er vooral in de namiddag en avond moet werken, traint hij nu steeds in de voormiddag.”

Bekele zelf is ook blij met zijn nieuwe job. “Ik loop nu opnieuw 120 tot 140 kilometer per week en hoop er te staan in Hannuit. De CrossCup in Brussel komt nog net iets te vroeg. Na Hannuit zal ik ook starten in Rotselaar en Dour.” Het BK in Wachtebeke staat nog niet op zijn agenda. “Ik wil nu eerst zien hoe goed ik mijn mannetje kan staan in de andere manches, en dan zien we wel.”

Als alles meezit zien we Bekele dus in 2016 terug in het veld. Maar Bekele liet aan Het Nieuwsblad ook nog weten dat hij ambities heeft op de marathon. “Ik kende een moeilijke tijd op mijn werk en lag in de knoop met mezelf, maar nu alles weer beter gaat, denk ik eraan om op termijn eens een marathon te lopen.”