De Keniaan Geoffrey Kipkoech en de Belgische Soetkin Demey hebben de twaalfde editie van de Belfius Brussels Marathon gewonnen. De 15.000 deelnemers uit 66 verschillende landen waren goed voor een record.

Klokslag 9 uur werden 2.500 marathonlopers op gang geschoten voor 42 mooie, maar zware kilometers door de hoofdstad. Vanuit het Jubelpark ging het door Brussel, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Tervuren, Sint- Pieters-Woluwe en Etterbeek, met als apotheose de passage over de Grote Markt en de finish op de Anspachlaan.

De Keniaanse favorieten Felix Kirwa (eerder dit jaar goed voor 2u14’42”), Karim Kwemoi en Geoffrey Kipkoech gingen er van bij de start vandoor. Eerste achtervolgers waren uitdager Michael Brandenbourg en zijn tempomaker Florent Caelen, de winnaar van vorig jaar. Caelen liep vorig weekend nog 2u12’51” in Berlijn en besloot toch te starten in Brussel als wederdienst voor het haaswerk van Brandenbourg een jaar geleden.

Halfweg kwamen de drie Kenianen door in 1u08’24”. Caelen en Brandenbourg hadden daar al 1’45” achterstand. In de slotfase moest eerst Kwemoi de rol lossen vooraan en even later was ook Kirwa eraan voor de moeite. Geoffrey Kipkoech liep als debutant solo naar de zege in 2u14’39”. Kirwa (2u15’17”) en Kwemoi (2u18’20”) kleurden het podium even later volledig Keniaans. Michael Brandenbourg finishte in 2u26’07” als eerste Belg, Stan De Vleminck werd vijfde in 2u38’04”.

Winnaar Geoffrey Kipkoech was tevreden over zijn zege, al had hij op een snellere tijd gehoopt. “Mijn doel was om hier onder de 2u12′ te duiken, maar daar was het parcours toch een tikkeltje te zwaar voor. Ik heb wel wat kunnen profiteren van het kopwerk van mijn landgenoten en heb dan op ruim 10 kilometer van de meet de beslissende aanval ingezet. Ik denk dat ik met een specifieke voorbereiding op zo’n selectief parcours nog een pak sneller had gekund, maar ik ben zeker tevreden met mijn prestatie.”

Eerste Belg Michael Brandenbourg kwam nooit in de buurt van de 2u17′ die nodig is om zich te kwalificeren voor de olympische marathon in Rio, maar hij spoelde de ontgoocheling al snel door. “Ik ben Florent Caelen dankbaar dat hij me 30 km lang op sleeptouw heeft genomen, maar meer zat er niet in vandaag. De voorbereiding op deze marathon is niet gelopen zoals het moest en dus kon ik geen toptijd neerzetten. Ik richt mijn pijlen nu waarschijnlijk op een voorjaarsmarathon, zoals Rotterdam.”

Bij de vrouwen liep Soetkin Demey van start tot finish aan de leiding. Ze finishte – in haar eerste marathon – in 3u05’31”, en dat in eigen stad! Met Beryl Otieno en Annelore Salens kreeg de marathon een volledig Belgisch podium. “Ik hoopte vooraf op een tijd tussen de 3u en 3u15′, missie geslaagd dus”, zei Demey na afloop. “Ik heb een hele tijd de tempomakers van de 3u gevolgd, maar op dit zware parcours heb ik ze uiteindelijk toch moeten laten gaan. Het was heel leuk om als leidster door Brussel te lopen. Ik kende de meeste stukken van het parcours dan ook op mijn duimpje.”

9.200 DEELNEMERS OP HALVE MARATHON

Naast de marathon viel er nog heel wat te beleven in de hoofdstad. De meeste lopers, ruim 9.200, namen deel aan de Belfius Brussels Half Marathon. Lander Van Droogenbroeck verdedigde zijn titel met glans en finishte als eerste in 1u09’03”. Eerste vrouw op de halve marathon was Nina Lauwaert in 1u23’52”.

Bekijk alle uitslagen op hier

Podia Belfius Brussels Marathon & Half Marathon

Belfius Brussels Marathon
Mannen:
1. Geoffrey Kipkoech (KEN) 2h14’39”
2. Felix Kirwa (KEN) 2h15’17”
3. Karim Kwemoi (KEN) 2h18’20”
4. Michael Brandenbourg (BEL) 2h26’07”
5. Stan De Vleminck (BEL) 2h38’04
Vrouwen:
1. Soetkin Demey (BEL) 3h05’31”
2. Beryl Otieno (BEL) 3h18’22”
3. Annelore Salens (BEL) 3h18’44”

Belfius Brussels Half Marathon
Mannen:
1. Lander Van Droogenbroeck (BEL) 1h09’03”
2. Martin Delguste (BEL) 1h11’49”
3. François Humblet (BEL) 1h12’23”
Vrouwen:
1. Nina Lauwaert (BEL) 1h23’52”
2. Doris Marqurrot (GER) 1h24’13”
3. Stephanie Cappelle (BEL) 1h27’14”