In het stadion waar het allemaal voor hen begon, stonden ze deze morgen, zeven jaar later, opnieuw klaar voor een zenuwslopende 400m. De tweelingbroers, Kevin en Jonathan Borlée, kregen de opdracht zich bij de eerste drie te scharen en zich zo rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale. Ook de zes snelste verliezende tijden waren voldoende voor een plek in de volgende ronde.

Jonathan Borlée moest al direct in de eerste reeks aan de bak. Hij nam het in baan twee op tegen onder meer de Amerikaan David Verburg. Met zijn seizoensbeste van 44”91 had Borlée de vierde snelste tijd in zijn reeks staan. Onze Belg ging zeer goed van start en kon dat snelle tempo ook lang aanhouden.

Jonathan Borlée - Foto: Tomas Sisk
Jonathan Borlée – Foto: Tomas Sisk

Een plaats bij de eerste drie was voldoende en met nog 100m te gaan zag het er heel goed uit. Hij liep comfortabel in derde positie en was duidelijk wat aan het rekenen. Toen hij zag dat concurrent Cedenio zijn derde plaats ging afnemen, kon Jonathan nog over de Jamaicaan Peter Matthews wippen waardoor hij alsnog rechtstreeks doorgaat naar de halve finale. Ook zijn tijd mag er best wezen, met 44″67 scoorde hij een seizoensbeste! Dit is tevens de derde snelste tijd ooit gelopen door Jonathan.

Ook broer Kevin derde

Kevin Borlée kreeg een zwaardere reeks voorgeschoteld. Vanuit baan zes zou hij wellicht al snel één van de topfavorieten, LaShawn Merritt, naast zich zien komen. Ook Nery Brenes en Javon Francis leken geduchte tegenstanders. Kevin liep dit jaar nog niet onder de 45” en had een seizoensbeste staan van 45”24. Kevin Borlée ging zeer voortvarend van start en was al snel tot bij de Chinees in een baan voor hem. Dat de uittredende wereldkampioen, Merritt, snel bij Borlée zou zijn, bleek al snel onjuist.

Kevin Borlée - Foto: Tomas Sisk
Kevin Borlée – Foto: Tomas Sisk

Hij bleef de Amerikaan Merritt zelfs voor met nog 100m te gaan. In die laatste rechte lijn liet Kevin wel nog wat verval optekenen, maar aangezien alleen Merritt en de Jamaicaan Javon Francis nog over onze Belg gingen, was de volgende ronde een feit. Kevin Borlée finishte als derde in een nieuwe seizoensbeste van 45”01.

Hoog niveau in de reeksen van de 400m

Het was al eerder voorspeld, maar dat maakt er de verbazing niet minder op. De 400m wordt dit jaar uitzonderlijk snel gelopen. Atleten lopen bij de vleet onder de 45″ en dat was op het WK niet anders. Masrahi, de man uit Saoedi-Arabië, liep in de tweede reeks zelfs naar 43″93.

Ook de Jamaicaan Rusheen McDonald finishte in dezelfde reeks met die chrono, een nationaal record. Dat die serie wel heel snel was, bewezen ook Martyn Rooney en Liemarvin Bonevacia. De 28-jarige Brit Rooney liep ruim zeven jaar na zijn beste chrono eindelijk sneller dan 44”60. Hij gaat met een nieuw PR van 44”45 door met de beste verliezende tijd. Ook de Nederlander Bonevacia liet zich opmerken. Hij liep een Nederlands record en gaat met 44”72 en de vierde beste verliezende tijd door naar de halve finale.

Pavel Maslak ligt er al uit. - Foto: Tomas Sisk
Pavel Maslak ligt er al uit. – Foto: Tomas Sisk

De traagste verliezende tijd die door mag naar de volgende ronde is die van de Michael Mathieu. Hij liep 45”07. Opmerkelijk is dat de Tsjech Pavel Maslak niet doorgaat naar de volgende ronde. Hij werd zesde in die snelle reeks en zijn 45”16 voldoet niet voor de halve finale.

De halve finale wordt morgenmiddag gelopen rond twee uur.

De uitslagen van de 400m kan je vinden via deze link.