Anne Zagré heeft op de internationale meeting in Luik de WK-limiet op de 100m horden gelopen. Zagré bleef met 12″91 exact 9 honderdsten onder de gevraagde richtprestatie. Ook van de Olympische Spelen in Rio is ze nu zeker.

Nationaal recordhoudster Anne Zagré verbeterde daarmee haar seizoensbeste, dat sinds een drietal weken op 13″01 stond. Daarmee was ze in het Finse Turku amper 1 honderdste verwijderd van de 13″00 die nodig was voor het WK in Peking. Met 12″91 komt ze eveneens de top-10 in Europa dit jaar binnen én – ook niet onbelangrijk – stelt ze ook haar deelname aan de Spelen in Rio veilig. Sara Aerts werd vierde in Luik en klokte een mooie 13″11. Bekijk de limietrace van Zagré hier.

Nafi Thiam  -  Foto: Tomas Sisk
Nafi Thiam – Foto: Tomas Sisk

Nog in Luik werd Nafi Thiam tweede in het verspringen. De Naamse Thiam, die pas nog tweede werd op het EK hoogspringen bij de beloften, kwam 6m43 ver, een verbetering van haar persoonlijke beste met 6 centimeter.

Damien Broothaerts werd eerste landgenoot op de 110m horden bij de mannen. Met 13″72 werd hij derde, maar bleef hij wel een kwart seconde boven de WK-limiet. Ook 400m hordenloper Michael Bultheel was weer heel dicht bij het WK. Met 50″03 kwam hij een halve seconde tekort. Afgelopen weekend, op de Franse kampioenschappen was hij er maar twee tienden van verwijderd.

Kevin Borlée was de enige van de drie broertjes die zich in Luik aan de 400m waagde. Hij won de race in 45″60, dertig honderdsten boven zijn snelste chrono van het jaar. Broer Jonathan waagde zich dan weer aan de 300m. Hij werd tweede na Lalonde Gordon van Trinidad en Tobago. Met 32″43 bleef Jo wel een goede halve seconde boven zijn nationaal record op de ongebruikelijke afstand. Het was wel goed voor zijn derde chrono ooit. Dylan Borlée werd vijfde op de 300m en bleef nog net onder de 33 tellen. Zus Olivia liep een windlegale 11″67 op de 100m, een snelste nationale tijd dit jaar.

Jan Van Den Broeck werd eerste landgenoot op de dubbele baanronde. Met 1’47″89 ging hij een halve seconde onder zijn seizoensbeste en bleef hij nog net Ismael Debjani voor. De WK-limiet van 1’46″00 bleek nog te hoog gegrepen voor de militair.

Laetitia Libert, Justien Grillet, Olivia Borlée en Cynthia Bolingo gingen op de 4x400m op zoek naar een top-16 in de wereld dit seizoen (3’30″80). Een dergelijke prestatie was nodig om in aanmerking te komen voor WK-deelname. Met 3’33″79 wonnen ze overtuigend – een Slovaaks en Tsjechisch team kwamen niet in het stuk voor – maar bleven ze wel even boven die richttijd.

Bekijk alle uitslagen uit Luik hier.