De Nederlander Robert Lathouwers houdt het voor bekeken. De 800m-loper werd achtervolgd door blessures en een chronische peesblessure dwingt hem nu tot stoppen.

Robert Lathouwers behaalde heel wat successen op de 800m. In zijn jeugdperiode ging de meeste aandacht naar het snelheidswerk, wat uiteindelijk moest uitmonden in een snelle 400m. In zijn beginjaren bij de senioren kwam hij zowaar tot het behalen van Nederlandse titels op die afstand, maar in 2006 week hij uit naar de 800m, die vanaf dan zijn voorkeur wegdroeg. Met het sterke eindschot verschalkte hij menigmaal de tegenstand en veroverde hij uiteindelijk nog vier nationale titels. Op het internationaal toneel kwam de man uit Rotterdam ook goed uit de verf. In 2008 kwam hij tot de halve finales van het WK indoor en mocht hij acteren op de Olympische Spelen in Peking, waar hij weliswaar niet verder dan de reeksen kwam, in 2012 kwam een 6de plaats op het EK uit de bus en in datzelfde jaar haalde hij het ook tot op de halve finales van de Olympische Spelen in Londen.

In januari 2014 onderging Lathouwers een operatie aan de voetpees.  Die operatie verliep goed, maar topsport moet de inmiddels 31-jarige 800m-loper noodgedwongen uit zijn hoofd zetten. “Topsport gaat het helaas niet meer worden voor mij”, reageert hij op NU.nl. “De revalidatie heeft veel langer geduurd dan ik dacht en na elke training waarin ik moet aanzetten, kan ik drie dagen niet meer lopen.” De voetpees spelde hem al vanaf de OS in 2008 parten, en door deel te nemen in Londen nam hij naar eigen zeggen een risico. Zijn droom was om nog een derde maal deel te nemen aan de Olymische Spelen, maar dit zal er helaas niet van komen “Het is jammer dat ik nu moet stoppen vanwege een blessure, maar het was een lang proces en eigenlijk stopt iedere sporter omdat het lichaam het niet meer aankan.”

Bekijk hieronder een interview dat wij met hem afnamen na de Flanders Indoor in 2012, toen Atletieknieuws nog in zijn kinderschoenen stond.