Zestig jaar nadat hij de eerste man ooit werd die onder de 4′ liep op de Engelse mijl, maakt Sir Roger Bannister bekend dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Bannister, intussen 85 jaar, werd na zijn korte, maar roemrijke atletiekcarrière neuroloog. “Het is bijna ironisch”, klonk de legende bij het bekendmaken van zijn aandoening.

“Ik heb over de jaren heen zoveel patiënten met Parkinson behandeld”, aldus Bannister. “Dat ik het nu zelf heb, is bijna ironisch. Maar ik laat het niet aan mijn hart komen. Ik word goed verzorgd en ik doe wat ik kan.” Bannister werd al drie jaar geleden gediagnosticeerd met de neurologische aandoening, maar maakte het nieuws nu pas bekend. “Eén van mijn grootste passies in mijn leven was, naast lopen uiteraard, wandelen. Intellectueel ben ik nog niet aan het aftakelen, maar het wandelen begint toch moeilijk te gaan.”

Roger Bannister was de eerste man ooit om de legendarische 4′-barrière te breken op de mijl. Op 6 mei in 1954 hielpen zijn al bijna even legendarische tempomakers Christopher Chataway en Chris Basher hem de geschiedenisboeken in. Brasher overleed in 2003, Chataway verloor in januari dit jaar de strijd tegen kanker. De tijd was toen goed voor een ware revolutie. Vandaag de dag klokken enkele tientallen (belofte)atleten de tijd per jaar.