Bashir Abdi is morgen de 2de Belg die in actie komt op het wereldkampioenschap te Moskou. Vroeg in de ochtend bijt Thomas Van Der Plaetsen al de spits af voor de Belgen met de start van zijn tienkamp, maar 16u55 is het tijd voor de man met Somalische roots om te tonen wat hij waard is op zijn eerste WK. Na twee EK’s op de piste, ééntje bij de beloften (15de op de 5.000m) en een ander bij de senioren (8ste op de 5.000m en 4de op de 10.000m) lijkt de sympathieke Gentenaar volledig klaar voor de wedstrijd waar hij zo lang naar uitkeek.
Bert Misplon - Foto: Jasper Jacobs
Bert Misplon – Foto: Jasper Jacobs

Maar wat mogen we eigenlijk verwachten van Bashir, wij vroegen raad aan iemand die hem door en door kent, Bert Misplon, zelf wereldkampioen in de twintigkamp en Bashirs vaste trainings- en clubmakker bij Racing Gent. “We hebben lang samen kunnen trainen, maar nu kan ik hem niet meer volgen,” zegt Bert. “Maar op en naast de piste klikt het gewoon héél erg!” Bert kent Bashir al voordat hij aan atletiek deed. “Bashir z’n broer, Ibrahim, wilde graag beginnen lopen en zo is hij bij Racing begonnen. Zelf speelde Bashir toen nog voetbal bij Oostakker. Het jaar nadien kwam Bashir echter mee met z’n broer op ’turnsletskes’ en toen is hij door de ‘atletiekmicrobe’ gebeten. Zijn broer is later gestopt omwille van teveel last maar Bashir is daarentegen elk jaar blijven verbeteren.” Zo veel zelfs dat hij nu het geschopt heeft tot lid van Atletiek Vlaanderen en kan deelnemen aan een wereldkampioenschap. En volgens Bert kan Bashir daar misschien verrassen. “Een notering binnen de eerste 16 zou schitterend zijn, maar wie weet kan hij wel dichter bij de top 10 eindigen.”

De beste tactiek die Bashir kan hanteren is volgens Bert héél simpel: “Hij moet zich in het begin achteraan in de groep wegsteken en na 5 km opschuiven. Dan moet hij nog maar aan één iets denken: zo dicht mogelijk bij Mo Farah blijven!” Maar Bashir kijkt ook naar de toekomst en hetzelfde doen wij mij zijn trainingsmakker. “Het ultieme doel voor hem zijnde Olympische Spelen in Rio De Janeiro waar hij normaal gezien top zal zijn. En dan moment wil ik voor geen geld van de wereld missen. Vanaf dat de tickets beschikbaar zijn, koop ik er!” Maar na zijn sportieve carrière zal de vriendschap zeker niet gedaan zijn tussen Bashir en Bert. “Onze droom is namelijk om in Bashirs geboorteland, Somalië, samen een sportacademie op te richten!”

Bert had er graag morgen in Moskou ook al bij geweest, maar dat lukte helaas niet. Daarom haalt hij de wedstrijd een beetje naar Gent door een groot scherm in de kantine van zijn club te plaatsen waar de race live zal op te zien zijn.”We gaan hem via het scherm naar een topprestatie roepen!”

Wat kan Bashir in Moskou? - Foto: Jasper Jacobs
Wat kan Bashir in Moskou? – Foto: Jasper Jacobs

Wat kan Bashir Abdi morgen in de Russische hoofdstad verwezenlijken op de 10.000m? - Foto: Jasper Jacobs
Wat kan Bashir Abdi morgen in de Russische hoofdstad verwezenlijken op de 10.000m? – Foto: Jasper Jacobs