Dit veldloopseizoen ging het van kwaad naar erger met Mats Lunders. Nochtans zag het in het begin van het seizoen er zeker goed uit voor de 21-jarige atleet uit Lier. Hij eindigde onder meer als 5de in Mol en in Roeselare werd hij in een sterk deelnemersveld 4de Belg en plaatste hij zich voor het EK veldlopen in Boedapest. 9 december liep de atleet van AC Lyra dan het EK en hij eindigde daar als 21ste bij de beloften, met deze prestatie was hij wel een beetje teleurgesteld (zie interview).

Vorig jaar werd Mats met 13’58”02 voor de 2de keer in evenveel jaar de Belgische kampioen op de 5000m. - Foto: Ruben Van Den Berghe
Vorig jaar werd Mats met 13’58”02 voor de 2de keer in evenveel jaar de Belgische kampioen op de 5000m. – Foto: Ruben Van Den Berghe

In Brussel moest hij dan noodgedwongen opgeven en in Hannuit finishte hij als 3de Belg. Op het eerste Vlaams Kampioenschap in Hulshout werd Mats ondanks ziekte nog 9de en 5de Belg. Vanaf dan ging het alleen maar bergaf met in Dour een 8ste plaats als 7de Belg en met een opgave op het BK veldlopenin Stene! “Op het BK voelde ik me nog niet te best. Tijdens de wedstrijd had ik geen kracht in mijn benen en zo heb ik spijtig genoeg moeten opgeven”, verklaarde hij.

Over zijn winterseizoen kon Mats dus niet zo tevreden zijn. “Ik was goed aan mijn winterseizoen begonnen. Ik heb me kunnen selecteren voor het EK. Maar door een ziekte draaide het sinds Hulshout niet meer…” Na 2 weken relatieve rust, gaat hij nu nog enkele straatlopen afwerken.

Nu is het vooral vooruit kijken naar de zomer. Afgelopen zomer toonde deze atleet zijn talent aan het brede publiek met 13′ 37″ op de 5.000m en 28’35” op de 10.000m. Met deze chrono’s selecteerde hij zich dan ook voor het EK in Helsinki. Zijn grootste doel deze zomer is dan weer het EK, maar dan voor beloften in Tampère. Daar zal hij er proberen staan op de 10.000m. Verder hoopt hij ook nog op enkele andere afstanden zijn records scherper te stellen!