Bashir Abdi heeft voor een eerste Belgische medaille gezorgd op het WK in Eugene. Hij snelde in de marathon naar brons in een tijd van 2u06:49. Hij deed zo even goed als tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar. De zege ging naar de Ethiopiër Tamirat Tola in een kampioenschapsrecord. Thomas De Bock finishte op een meer dan verdienstelijke 30ste stek. Lahsene Bouchikhi haalde de finish niet.

De marathon bij de mannen op het WK in Eugene bleef lange tijd een gesloten koers met een ruime kopgroep. Pas in de tweede wedstrijdhelft werd de groep uitgedund, maar het was rond kilometer 30 dat de echte schifting gebeurde. De Ethiopiër Tamirat Tola koos namelijk op dat moment het hazenpad. Tola zou kilometers afhaspelen in 2’50 en zong het uit tot aan de finish. Met 2u05:36 verpulverde hij het kampioenschapsrecord.

Bashir Abdi maakte deel uit van het elitegroepje achter de ontketende Tola. Onze landgenoot nam veel kopwerk voor zijn rekening en zijn inspanningen werden beloond. In de strijd om het zilver moest de Gentenaar wel Mosinet Geremew voor zich dulden. Abdi finishte in 2u06:48 en greep zo zijn derde internationale medaille na zilver op het EK in Berlijn en brons op de Olympische Spelen vorig jaar. Voor Abdi Nageeye, zijn Nederlandse trainingsmakker, werd de slotfase een heuse ramp. Nageeye moest uitstappen met zware spierklachten. Onze noorderbuur leek tot dan op weg naar een plaats in de buurt van de top vijf.

Thomas De Bock liep een knappe race, zeker met zijn coronabesmetting in het achterhoofd, en finishte als 30ste in 2u11:54. Lahsene Bouchikhi haalde de finish niet. De reden voor zijn opgave is voorlopig niet gekend.