Sprinter Kobe Vleminckx leek de afgelopen weken naar zijn beste vorm toe te groeien. Daar kwam gisteren abrupt verandering in. Tijdens de opwarming voor de 60m-finale op de ISTAF in het Duitse Düsseldorf kreeg hij een pijnscheut aan zijn rechterbovenbeen. Het verdict: een spierscheur van 1,2 centimeter in adductor longus. De atleet van LYRA moet daardoor het BK laten varen. Hij hoopt één week later opnieuw fit te zijn om zich aan een ultieme limietpoging te wagen. 

Kobe Vleminckx leek na een moeilijk zomerseizoen vol fysieke ongemakken op weg naar een sterk indoorseizoen. Vleminckx evenaarde in het Duitse Dortmund zijn PR van 6″65 en leek gisteren op de ISTAF in Düsseldorf klaar voor een duik onder de WK-limiet van 6″63. In de opwarming ging het echter mis. “Ik voelde me helemaal klaar om in de finale te knallen. Zelden werkte ik zo’n vlotte opwarming af, tot er in het laatste startje iets in mijn adductor schoot. Gisteren wist ik al dat het BK onmogelijk zou zijn, aangezien ik mijn kinesitherapeut al een bezoekje had gebracht. Een echo bracht vandaag een scheur van 1,2 centimeter aan het licht aan de adductor longus van mijn rechterbeen. Dat is goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat mijn adductorpees niet geraakt is, want dan verlies je als atleet maanden. De echo toonde aan dat één centimeter verder wel schade aan de pees had veroorzaakt, dus dat was een relatieve meevaller. Het slechte nieuws is dat ik zeker een week niet vol kan starten op training”, aldus de atleet van LYRA.

“Komende week ligt de focus volledig op revalideren. Ik kan blijven lopen, maar startblokken zijn dus uit den boze. Het is zonde natuurlijk, want ik voelde dat ik naar iets mooi aan het toegroeien was. In het beste geval krijg ik nog één ultieme kans op de WK-limiet. Idealiter in het buitenland met concurrentie, maar evengoed kan dat het BK voor studenten worden. Ondervind ik nog te veel hinder volgende week, dan schrap ik een mogelijke limietpoging uiteraard. Extra risico’s met het oog op zomerseizoen neem ik liever niet. Het wordt dus een verhaal van ‘one shot, one opportunity’, ofwel volgt er helemaal geen wedstrijd meer. Ik baal wel, aangezien ik mits een sterke prestatie gisteren en een goed BK ook op vlak van de World Ranking belangrijke punten had kunnen scoren.”

Kwalificeren voor het WK indoor kan nog tot en met maandag 7 maart. Op die dag staat in Belgrado nog een World Indoor Tour gepland.