Dinsdag maakte het IOC bekend dat de Olympische Spelen van Tokio worden uitgesteld naar volgend jaar door de wereldwijde coronacrisis. Een te verwachten, maar daarom niet minder pijnlijke beslissing voor heel wat atleten. Ook voor hordeloopster Hanne Claes, die zowel zeker was van een ticket op de lage horden als met de Belgian Cheetahs op de 4x400m, was het even slikken.

“Natuurlijk heb ik een traantje gelaten toen het nieuws bekend gemaakt werd. Gelukkig ben ik niet alleen: ik heb het gevoel dat veel atleten het er moeilijk mee hebben. Maar uiteindelijk zien we ook allemaal het grotere plaatje: het gaat over zoveel meer dan enkel de sport. Als je bekijkt hoe de situatie momenteel verergert over de hele wereld, dan kan je alleen maar de logica van de beslissing inzien en hopen dat het virus snel onderdrukt wordt”, verklaart de tweede performer aller tijden op de lage horden in ons land.

Het uitstel van de Spelen mag dan wel definitief zijn, het neemt daarom niet alle onzekerheden weg. Zo zijn er nog geen verdere details over de nieuwe timing van de Spelen bekend. “Het is niet eenvoudig om nu je planning en trainingsschema om te gooien en naar een nieuw doel toe te werken. We weten namelijk nog niet wanneer de Spelen opnieuw zullen plaatsvinden en hoe het kwalificatiesysteem eruit zal zien. Zolang er niet officieel bevestigd is dat mijn ticket vastligt, durf ik daar dus ook nog niet van uitgaan”, vervolgt de atlete. Gisteren verklaarde een IOC-lid wel al dat geplaatste atleten onder normale omstandigheden hun ticket naar Tokio behouden.

Hanne Claes – Foto: Jimmy Cailly

“Hopen dat we onze vorm deze zomer nog kunnen tonen”

Ook over de startdatum van het EK in Parijs is voorlopig nog geen uitsluitsel. Het kampioenschap zou normaal gezien van start gaan op 25 augustus, maar European Athletics kondigde gisterenavond aan dat het de komende weken de verschillende pistes grondig zal onderzoeken. “Voorlopig trainen we met onze groep dan ook gewoon door in het trainingscentrum van Louvain-la-Neuve”, vertelt Claes. “Vermoedelijk zullen we het nu een aantal weken wat rustiger aan doen. Daarna kunnen we de situatie herbekijken om hopelijk op te bouwen richting dat EK. We hopen alvast dat we deze zomer nog onze vorm kunnen tonen, want de hele groep is goed bezig en iedereen voelt zich goed. Voorlopig kunnen we echter enkel afwachten hoe de situatie evolueert. Het is nu echt out of our hands.

“Als team even sterk of zelfs sterker aan de start verschijnen”

Ook voor de Belgian Cheetahs, waar Claes als ‘rechterhand’ fungeert van teamkapitein en trainingspartner Camille Laus, zorgt het uitstel van hun allereerste Spelen voor een bepaalde teleurstelling. Al veronderstelt Claes wel dat hun kwalificatie niet in het gedrang komt. “Er zullen dit jaar geen wedstrijden op wereldniveau doorgaan waar we met onze ploeg aan de start kunnen verschijnen. Ik ga er dus van uit dat onze kwalificatie voor Tokio gewoon behouden blijft. Als we dan volgend jaar op een normale manier naar onze droom kunnen toewerken en samen op stages kunnen gaan, dan zullen we er als team zeker even sterk of zelfs sterker aan de start verschijnen”, besluit ze.

Paulien Dewyngaert voor Atletieknieuws

Hanne Claes op het WK in Doha – Foto: Erik van Leeuwen