Home » Nieuws » Internationaal » Nafi Thiam zweeft in Birmingham naar nieuw BR in verspringen
Nafi Thiam - Foto: Bjorn Paree

Nafi Thiam zweeft in Birmingham naar nieuw BR in verspringen

Nafi Thiam heeft bij haar eerste competitie na de Décastar in Talence meteen voor een sensationele prestatie gezorgd. Tijdens de Diamond League in Birmingham kwam de meerkampster aan de start van het verspringen. Na een degelijke eerste poging van 6m44 vloog Thiam naar een BR van maar liefst 6m74 in haar tweede poging. Het feestje hield echter niet op, want in de derde poging zweefde ze naar een onwaarschijnlijke 6m86. Daarmee won ze ook het verspringen.

De verspringcompetitie werd vooraf aangekondigd als een wedstrijd in de wedstrijd tussen meerkampsters Katarina Johnson-Thompson en Nafi Thiam. Johnson-Thompson, die in Doha wellicht de grootste rivale wordt voor onze landgenote in de strijd om het goed, is op papier de betere in de zandbak met een PR van 6m92. Het was echter Thiam die meteen de druk opvoerde door in haar eerste poging 6m44 te noteren. In haar tweede poging etaleerde ze haar absolute klasse door met 6m74 haar eigen BR aan te scherpen. De Britse publiekslieveling moest het voor eigen volk voorlopig stellen met foutpogingen. Bij de derde poging deed Thiam het haast ondenkbare door perfect op de plank uit te komen en maar liefst 6m86 ver te springen, 19 centimeter beter dan haar BR dan tot vandaag op de tabellen stond. ‘KJT’ voelde het warm worden onder haar voeten, maar kon nu wel de benen laten spreken met 6m74.

In de zesde en laatste poging perste Johnson-Thompson er nog een hele knappe 6m85 uit waardoor ze ei zo na de winst wegkaapte. Thiam kon zich na haar recordsprong niet meer verbeteren, maar zette wel quasi moeiteloos nog een sterke reeks neer met 6m66, 6m52 en een nulsprong om af te sluiten. Onze landgenote won dus niet alleen het onderling duel, maar gaf ook alle verspringspecialisten het nakijken én dat in een manche van de Diamond League. Op papier trad onze landgenote als zwakste deelnemer aan, maar dat draaide dus duidelijk anders uit. Zo werd Ivana Spanovic, in het verleden goed voor 7m10, tweede met eveneens een afstand van 6m85. De jaarranglijst leert ons dat wereldwijd slechts acht atleten verder sprongen dan Thiam. ‘Queen Nafi’ doet haar naam, één dag voor haar 25ste verjaardag, opnieuw alle eer aan.

Met deze prestatie is Nafi Thiam ook zeker van het WK en de Olympische Spelen in het verspringen waarvoor respectievelijk 6m72 en 6m82 wordt gevraagd. De elleboogblessure, die ze tijdens haar laatste zevenkamp opliep, blijkt overigens beter mee te vallen dan aanvankelijk gedacht. In tegenstelling tot voor de Olympische Spelen in Rio van 2016 zouden haar ligamenten niet geraakt zijn. Van haar elleboog had Thiam duidelijk geen last in Birmingham. Het is bovendien de eerste winst ooit door een Belgische vrouw tijdens een Diamond League-meeting waar punten te rapen vallen (Tia Hellebaut en Kim Gevaert waren in het verleden goed voor zeges in de IAAF Golden League). Haar volgende competitie wordt het BK AC in Brussel.

Klosterhalfen met Duits record, Miller-Uibo aan het feest

Konstanze Klosterhalfen – foto: Jasper Jacobs

Naast het wederoptreden van Thiam was er uiteraard ook meer topatletiek in Birmingham. Zo had de Duitse Konstanze Klosterhalfen na afloop van de mijl reden tot vieren, aangezien ze met 4’21″11 zowel het Duits record als het meetingrecord in Glasgow verbeterde. Op de 3.000m steeple viel er ook een meetingrecord te noteren. Beatrice Chepkoech nam het pak op sleeptouw en zou zo vier dames onder 9’10 leiden. De Keniaanse wereldrecordhoudster hield haar landgenote Celliphine Chespol af met 9’05″55. Danielle Williams was op de hoge horden goed voor een evenaring van het meetingrecord met 12″46. De ijzersterke Jamaicaanse tankt zo opnieuw vertrouwen met het oog op het WK. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison moest vrede nemen met de tweede stek in 12″66. Bij de mannen was regerend wereldkampioen Omar McLeod de beste in een wedstrijd die niet meetelde voor de Diamond Race. De Jamaicaan snelde naar 13″21.

Chao-Tsun Cheng haalde het eerder onverwacht in het speerwerpen. De atleet uit Taiwan liet zijn speer na 87m75 landen en was zo duidelijk de beste. Magnus Kirt en Andreas Hofmann, toch wel de mannen die altijd voor spektakel zorgen, moesten vrede nemen met de plaatsen drie en vier. In de afsluitende 200m voor vrouwen werd het een heuse nagelbijter met in de hoofdrol Europees kampioene Dina Asher-Smith en Shaunae Miller-Uibo. Smith leek het voor eigen publiek te gaan halen, tot Miller-Uibo haar uithouding liet spreken en na 22″24 over de finish snelde. Asher-Smith liet de klok na 22″36 stoppen. De regerende wereldkampioene op de 200m, Dafne Schippers, werd pas vierde in 22″81.

Shauna Miller-Uibo – Foto: Golazo

De uitslagen van de Diamond League in Birmingham kan u hier raadplegen.