Isaac Kimeli en Robin Hendrix werkten afgelopen zaterdag hun eerste 1500m van het jaar af in het Duitse Karlsruhe. Kimeli won de race in 3’38″46. Hendrix nam het initiatief na het wegvallen van de hazen, maar moest die inspanning ook bekopen in de slotronde. Hij finishte na 3’41″47. Zaterdag krijgen ze op de IFAM een wedstrijd op hun maat, waarin zowel persoonlijke records als eventuele limieten tot de mogelijkheden behoren.

Het duo heeft de WK-limiet op de 5.000m al op zak sinds de Payton Jordan Invitational in Stanford. Na hun geslaagde passage in Stanford keerden Isaac Kimeli en Robin Hendrix terug naar België, waar ze met enkele pittige trainingen de laatste hand legden aan hun voorbereiding met het oog op een kort wedstrijdblok in Europa.

Isaac Kimeli: “Jammer dat Jakob en Filip Ingebrigtsen de 1500m niet lopen, maar het wordt mooi”

De Lange Laufnacht in Karlsruhe was de eerste wedstrijd van het zomerseizoen op Europese bodem voor Kimeli. “Als eerste wedstrijd mocht ik heel tevreden zijn in Karlsruhe. Het was geen ideale race qua tempo, maar ik was gewoon blij dat ik al bij al comfortabel kon winnen. De laatste ronde was een beetje tricky, aangezien ik vanop de kop de laatste rechte lijn indook, maar ik had voldoende vertrouwen om het af te maken. Het was een geslaagde test met het oog op zaterdag. De benen voelden zeker goed aan. Natuurlijk zat ik een beetje met mijn wedstrijd van de interclub in mijn achterhoofd (daarin zou Kimeli de 5.000m voor zijn club OEH winnen in 14’32″95; red.), maar echt sparen doe je niet. Qua sfeer is Karlsruhe wel bijzonder en het onthaal in de Porsche kon ik zeker smaken”, vertelt de vice-Europese kampioen in het veld.

Kimeli en Filip Ingebrigtsen (uiterst rechts in beeld) – Foto: Jeroen De Meyer

De IFAM wordt een unieke kans op Belgische bodem voor de atleet om naar een toptijd te knallen. Zijn PR van 3’36″51 lijkt alvast in gevaar. “Ik kijk enorm uit naar de IFAM. Het is al twee jaar geleden sinds ik er voor het laatst aan de start kwam. Het deelnemersveld oogt nu erg indrukwekkend met onder meer Henrik Ingebrigtsen en Ismael Debjani. Ik vind het ergens jammer dat Filip en Jakob Ingebrigtsen niet aan de start verschijnen op de 1500m, zo zou ik me kunnen revancheren voor het EK in Berlijn. Ik mik op een verbetering van mijn PR, waardoor ik in de buurt van de WK-limiet (3’36″00 ; red.) zou moeten komen. In een ideale race zou de limiet voor de Olympische Spelen (3’35″00) ook mogelijk kunnen zijn. Zowel op de 1500m als op de 5.000m kan ik nog veel progressie maken. Op die laatste afstand zit er dit jaar nog meer in als ik in een koers beland waarin het tempo perfect is”, vervolgt Kimeli.

Dankzij een goede 1500m en 5.000m zou Kimeli wel eens op twee paarden kunnen wedden op het WK in Doha. Al moet hij eerst nog voldoen aan de limiet op de 1500m. “Na de IFAM volgt nog een wedstrijd in Praag, vervolgens krijg ik twee weken rust, vooraleer we beginnen werken richting een hoogtestage in Sankt Moritz. Voor Doha zou het handig zijn om beide limieten te lopen, aangezien de reeksen van de 5.000m op de eerste dag worden gelopen. Valt het daarin tegen, dan kan ik mijn geluk nog beproeven op de 1500m. Mijn doel is echter absoluut om in de WK-finale te staan”, besluit de 25-jarige atleet.

Robin Hendrix: “Ik hoop stiekem op 3’37”

Voor Hendrix viel zijn eerste race op Europese bodem een beetje tegen. Het te snelle haaswerk was daar voor een groot deel voor verantwoordelijk. “Het was een kleine tegenvaller. Na 800m voelde ik al dat het geen supertijd zou worden, aangezien het echt hard ging. We zaten op schema voor 3’32 door de te snelle hazen. Dat heb ik cash betaald in de slotronde. De verzuring was al te groot toen ik de laatste ronde moest ingaan. De aanpassing naar 1500m-tempo was ook een heuse shock to the system. Achteraf gezien is het wel belangrijk op al wat ritme op te doen met het oog op de komende wedstrijden”, aldus Hendrix.

De eerstvolgende wedstrijd wordt dus de IFAM waar hij zijn PR van 3’39″11 maar al te graag naar de vuilbak wil verwijzen. “In een ideale koers moet ik in staat zijn om zeker een goede seconde beter te doen. Al hoop ik stiekem om 3’37 te zien verschijnen. Dat zou echt super zijn. Ik ben ook benieuwd naar wat de andere Belgen zaterdag kunnen. We beschikken op de 1500m misschien wel over de sterkste lichting Belgen ooit. Ik ben ervan overtuigd dat Ismael Debjani zeker zal knallen”, klinkt het bij de 24-jarige atleet.

Hendrix en Kimeli op het EK in Berlijn – Foto: Jeroen De Meyer

De 1500m is de oude liefde van Hendrix, maar het is vooral op de 5.000m dat hij enorme stappen heeft gezet de afgelopen jaren. Zelf had de atleet dat nu nog niet verwacht. “Het feit dat ik de WK-limiet dit jaar al loop is voor mij ongelooflijk. Ik had gehoopt om zoiets te doen op vijf jaar tijd, maar het leek mij onwaarschijnlijk dat ik opnieuw zo’n stap zou kunnen zetten. De 5.000m op de Universiade wordt mijn eerste tussendoel deze zomer. Het zou mooi zijn om daar een medaille te behalen, want ik heb nog geen individueel eremetaal behaald op een internationaal kampioenschap. De 1500m op de Universiade (waarvoor de limiet 3’41″30 bedraagt; red.) is geen doel op zich”, concludeert Hendrix.