Gävle en Borås. Nee, het zijn geen twee soorten Zweedse balletjes of Ikea-kasten, maar wel de twee Zweedse steden waar in juli de Europese kampioenschappen voor de atletiekjeugd doorgaan. Vanaf 11 juli is het in Gävle aan de beloften, de week nadien is het 500 kilometer meer naar het zuiden aan de junioren. Wij laten een hele reeks Belgische kanshebbers aan het woord. Vandaag: Elise Vanderelst.

Elise Vanderelst stak haar neus aan het venster in 2016 door vierde te worden op het WK voor junioren in het Poolse Bydgoszcz. Haar grote doorbraak volgde vorig jaar, aangezien ze zich verzekerde voor het EK in Berlijn én daar net de finale zou missen. Vanderelst toonde echter pas op de AG Memorial Van Damme dat het beste nog moet komen. Op 20-jarige leeftijd mocht ze dankzij een wildcard voor eigen volk aantreden in de finale van de Diamond League. 1500m later werd ze met 4’05″75 de tweede snelste Belgische vrouw aller tijden op die afstand met, tevens goed voor een Belgisch belofterecord. Afgelopen winter opteerde de atlete voor het veldlopen. In zaal kwam ze niet in actie. Een bewuste keuze met twee doelen.

“Ik kijk tevreden terug op de winter. Ik had twee grote doelen, namelijk een ticket afdwingen voor het EK in Tilburg op de Mixed Relay en het Belgisch kampioenschap op de korte cross in Brussel. In Tilburg heb ik mezelf kunnen bewijzen en ik schreef het BK de korte cross op mijn naam, waardoor het gewoonweg een geslaagde winter was. Het blijft uiteraard van ondergeschikt belang aan de zomer”, aldus Vanderelst.

Elise Vanderelst op het EK veldlopen in Tilburg – Foto: Jeroen De Meyer

“EK kan heel tactisch uitdraaien”

Komende zomer maakt Vanderelst specifiek jacht op één chrono: 4’06″50. Met die tijd mag ze namelijk deelnemen aan het WK in Doha. De 4’17″76 die ze nodig heeft voor het EK voor beloften is verwaarloosbaar. Als voorbereiding op de zomer trok de atlete begin deze maand  voor twee weken naar Zuid-Afrika, gevolgd door een week in Frankrijk. “Zowel het EK voor beloften als het WK in Doha staan met stip aangeduid. Uiteraard zullen er grotere verwachtingen zijn na mijn BR op de Memorial vorig jaar, maar zo’n EK kan heel tactisch uitdraaien. Alles kan er gebeuren. Ik ga dus geen zotte uitspraken doen. In de finale zien we wel wat er gebeurt. Voor Doha heb ik geen specifieke doelen voor ogen. Ik hoop er te staan en veel te kunnen leren, net zoals in Berlijn vorige zomer. Mijn stages in Potchefstroom en Aix-les-Bains zijn erg vlot verlopen”, klinkt het bij de 21-jarige atlete van Moha.

In 2016 brak Vanderelst door op de dubbele baanronde, maar vorig jaar bleek toch het jaar van de grote overstap naar de 1500m. Een snelle 800m is in 2019 echter niet uitgesloten. “Mijn PR (2’04″02) op de 800m is absoluut niet in verhouding met mijn PR op de 1500m. Komende zomer wil ik daar alvast iets aan veranderen. Een snellere 800m zal ook zeker van pas komen met het oog op tactische wedstrijden, waarin een eindschot van belang is. Ik ben vooral benieuwd naar wat ik waard ben als ik in een paar wedstrijden kan starten met enkele grotere namen. Dat zal op de 1500m echter makkelijker lukken gezien mijn PR”, verklaart de atlete.

Elise Vanderelst tijdens haar voorlopig snelste 800m in Herentals vorig jaar – Foto: Peter Wagemans

“Belangrijk dat we voldoende steun krijgen”

Vanderelst maakt deel uit van een stevige generatie op de middellange afstand met onder meer Renée Eykens, Eliott Crestan, Pieter Sisk en Camille Muls. Iets waar ze zichzelf ook aan optrekt. “We beschikken in ons land zeker over een sterke lichting op de middellange afstand. Het is heel belangrijk dat er rekening wordt gehouden met ons, zodat we de juiste steun krijgen om ons zo goed mogelijk als atleten te ontplooien. In Berlijn viel het me alvast op dat er heel wat Belgen van mijn generatie op de afspraak waren. Hopelijk kunnen we deze zomer bevestigen”, besluit Vanderelst.