Bashir Abdi heeft op de Nacht van de Atletiek een EK-ticket verzilverd op de 5.000m. Na een stevige stage in Sankt Moritz was al snel duidelijk dat hij in goede doen was. Hij finishte in een tijd van 13’19″80 en mag over zo’n twee weken naar de Duitse hoofdstad afreizen. Beste Belg was echter Soufiane Bouchikhi die in de laatste rechte lijn nog net voorbij Abdi sprintte en finishte in 13’19″55. Minder nieuws is er voor Robin Hendrix: Hij verliest zijn startbewijs voor het EK aan zijn trainingsgenoot.

Meteen na het startsein werd duidelijk dat het een snelle wedstrijd zou worden. De eerste ronde leek niemand van onze landgenoten mee te kunnen met de kopgroep, maar Bashir Abdi schakelde toch al snel een tempo hoger om bij die groep te kunnen aansluiten. Hij nestelde zich achteraan de groep en haspelde zo zijn rondjes af. Soufiane Bouchikhi zocht zijn heil in het achtervolgende groepje, maar probeerde stelselmatig de eerste groep bij te benen. Dit lukte niet, maar in de laatste ronde ging hij in een sprint wel op en over Abdi. In de achterhoede vonden we ook Lander Tijtgat terug die op geen enkel moment aanspraak maakte op dat felbegeerde EK-ticket. Hij beëindigde dan ook vroegtijdig zijn wedstrijd.

“Het is geen chrono waarmee ik tevreden kan zijn”, vertelde Abdi meteen na de wedstrijd. “Ik moest deze 5.000m lopen met oog op Berlijn. Op dat EK ga ik voor de dubbel 5.000m en 10.000m, met de meeste focus op dat laatste nummer. We gaan met een grote Belgische delegatie naar Duitsland waar we zullen proberen om de prestatie van de Rode Duivels te overtreffen. Nu is het aan ons”, vervolledigde Abdi, die nu opnieuw naar Sankt Moritz trekt als laatste voorbereiding op Berlijn. “Dat Soufiane me op het einde voorbijsteekt vind ik geen probleem. Deze wedstrijd was vooral om wat ritme op te doen. In Berlijn moeten Soufiane en ik samen de wedstrijd hard maken om de concurrenten met een snelle eindsprint een hak te zetten.”