Op woensdag werd in het domein Puyenbroeck de 32e editie van de Lotto Crosscup voorgesteld. Eén van de centrale gasten was regerend Belgisch crosskampioen Koen Naert. De Erembodegemnaar heeft het komende winterseizoen eveneens zijn eindwinst in de Crosscup te verdedigen. Naert kende een bijzonder succesvol 2013, maar blijft ambitieus. “De Crosscup en het EK in Belgrado staan hoog aangeschreven.”

Naert, pas 24, zette vooral naar het einde van het vorige winterseizoen de stap hogerop. Met winst in de Crosscup en een Belgische titel kon de West-Vlaming in oorsprong met vertrouwen het zomerseizoen aanvatten. “Die stap hogerop, was eigenlijk niet verwacht. Al voelde ik me uiteraard wel dik in orde”, aldus Naert. “Mijn goede winter leverde wel op in de zomer. Ik heb vooral geïnvesteerd in het kortere werk en wist er zo goed als al mijn persoonlijke records scherper te stellen. Dat toonde voor mij toch opnieuw aan dat de brede basis die je opbouwt in de winter, zeker van pas komt op de piste.”

Ook het komende seizoen werkt Koen Naert weer de volledige Crosscup-kalender af. “Mijn kalender staat inderdaad goed vol”, beaamt hij. “Buiten de Crosscup zal ik me dan ook verder nergens op focussen, want het blijft opletten met blessuurtjes hier en daar. Ook vorig jaar had ik daar op het einde van het winterseizoen last van.”

Dat Naert nog steeds halftijds als verpleegkundige aan de bak moet, wist hem het afgelopen jaar niet te stoppen. “De combinatie met mijn job is soms zwaar, maar lukt zeker”, klinkt de  Belgische kampioen. “Op mijn werk ben ik op en top verpleegkundige, daarbuiten ben ik profatleet. Dat is niet evident, maar ik doe het graag en voor mij is dit voorlopig ideaal. Om toe te treden tot het mondiale topveld, zal ik allicht een keuze moeten maken. Zowel fysiek als mentaal is dat nu te belastend.”