Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Isaac Kimeli schreef op zaterdag de 3000m in Gentbrugge op zijn naam. Op de Flanders Cup aldaar klopte de junior clubgenoot Jeroen D’hoedt in de laatste rechte lijn. Ook routinier Abdelhadi El Hachimi moest de duimen leggen voor Kimeli. De OEH-atleet mistte eerder op het seizoen tot driemaal nipt het EK voor junioren. Met 3’46″73, -“74 en -“77 bleef hij amper 15, 16 en 19 honderdsten boven de EKU20-limiet op de 1500m, maar helaas was de selectiecommissie niet mals voor de Hallenaar. “Ik heb die finale uit Rieti bekeken en ik ben ervan overtuigd dat ik daar had meegedaan om te winnen”, zo reageerde hij zaterdag. “Over vandaag ben ik echter wel bijzonder tevreden. Zeker als je ziet wie ik hier klop. Volgende week wil ik op de eigen piste nogmaals uitpakken.” Wij namen Isaac even bij ons na zijn overwinning in Gent.

Isaac, vertel even over je wedstrijd van vandaag.

“De race verliep nagenoeg ideaal. Enkel haas Bert Misplon had het natuurlijk zwaar met de stevige wind die er stond. Daardoor gingen we uiteindelijk misschien net iets te traag. Toen hij wegviel besloot ik gewoon te volgen met Abdelhadi El Hachimi en Jeroen D’hoedt. De laatste 150m had ik nog wat over om nog te versnellen en kon ik de overwinning binnenhalen.”

Het zijn niet meteen de minste die je hier klopt vandaag. Had je verwacht dit te kunnen?

“Ik had het echt niet verwacht. Jeroen en Abdelhadi zijn natuurlijk grote atleten die al heel wat bewezen hebben. Ook de twee ingeschreven Amerikanen hebben al mooie tijden staan. Dit doet enorm veel deugd.”

En met je tijd? Je klokt hier vandaag 8’03″90, een negende tijd aller tijden bij de juniors. Ben je daar tevreden mee?

“Ik had eigenlijk gehoopt op een nog snellere wedstrijd. Doel was om zo dicht mogelijk het Belgisch juniorenrecord te benaderen. Dat staat op 7’53, dus daar bleef ik nog wel even vanaf. Van mijn PR doe ik wel een hele brok af. Dat stond op 8’36, dus daar kan ik alvast mee tevreden zijn. Volgend jaar ben ik helaas belofte, dus dat juniorenrecord op de 3000m zal er allicht niet meer inzitten. Volgende week wil ik nog eens uitpakken op de eigen meeting in Huizingen. Daarna volgt normaal enkel nog het Belgisch juniorenkampioenschap.”

Je toont hier een uitstekend vormpeil. Had je dat niet graag kunnen tonen op het EKU20?

“Ik vind het inderdaad bijzonder jammer dat ik daar niet bij was. Ook vorige week verbeterde ik op de 1500m in Ninove naar 3’43, dus ik heb alvast duidelijk bewezen dat ik het kan. Ik heb de finale uit Rieti trouwens opnieuw bekeken en ik ben ervan overtuigd dat ik daar sowieso had meegedaan voor de winst, of toch zeker het podium had gehaald. Ik vind het echt zeer jammer dat ik niet mee mocht, maar ik blijf positief.”

Je kwam inderdaad tot driemaal toe heel dicht bij die limiettijd. Had je zelfs niet bijna gerekend op een deliberatie?

“Ik heb er alvast alles aan gedaan. Op zoek naar een snelle tijd ging ik ook nog naar de meeting in Mannheim en had gehoopt dat dat zou helpen, maar helaas. Ik ben echter positief gebleven. Ik ben vertrokken op stage naar Sankt-Moritz en heb mijn doelen dan maar verlegd. Op het BK had ik graag de titel op de 1500m binnengehaald, maar podium was ook al mooi. Nu bewijs ik toch dat ik wel degelijk snelle benen heb en ik hoop hiervan nog de vruchten te plukken de komende periode.”