Het Belgische rapport oogt na dag één van de World Relays rooskleurig. Drie van de vijf aflossingsploegen plaatsten zich al voor het WK in Tokio. De Falcons en de Cheetahs krijgen morgen een nieuwe kans. De 4x100m-vrouwen waren de uitblinkers van de namiddag door 42″80 te laten noteren en zo de beste prestatie van deze generatie af te leveren.
In een regenachtig Guangzhou was de opdracht voor de Belgische estafetteteams duidelijk. Top 2 in de reeks zou naast een plaats in de World Relays-finale een ticket voor het WK in Tokio met zich meebrengen. De eerste discipline waarin WK-tickets verdeeld werden was de gemengde 4x400m. De Cheetahs en de Tornados spaarden hun toppaarden niet. Op dag één lag de focus volledig op WK-kwalificatie met het gemengde team en bijgevolg stuurden beide kampen samen een sterk viertal de wei in.
Jonathan Sacoor startte voor België en gaf het stokje als eerste – gelijktijdig met Kenia en Botswana – door aan Imke Vervaet. Die won het gevecht om de leidersplaats en sprintte als koploopster de bocht uit. De Australiërs kwamen in het slot van haar beurt gevaarlijk opzetten en passeerden Daniel Segers in zijn eerste meters. Helena Ponette zorgde weliswaar nog voor een fenomenale remonte. Ze liep een gat van 10m dicht en zoefde in de laatste rechte lijn voorbij Australië naar de eerste plaats en 3’11″83. Het eerste Belgische WK-ticket van de dag was meteen binnen.

Vervolgens was het de beurt aan de vrouwen van de 4x100m. De Rockets kwamen als relatieve underdog in een reeks terecht met Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië. Rani Vincke schoot uit de startblokken en leverde het stokje netjes af bij Rani Rosius. De naamgenotes loodsten België naar het groepje der favorieten. Lien Torfs liep haar eerste koers ooit voor de Rockets, maar liet dat op geen enkele manier uitschijnen. Ze zette Delphine Nkansa knap af in een kansrijke derde positie achter de Britten en de Australiërs.
Voor een zeker WK-ticket was op dat moment nog één inhaalbeweging nodig. De Belgische finisher vervulde haar taak met glans, stoofde haar concurrentes een peer en zoefde autoritair naar reekswinst. De Rockets klokten af in een generatierecord van 42″80 en plaatsen zich voor het WK en de World Relays-finale. Algemeen liepen ze de derde chrono van alle landen.

De Tornados zijn al jaren de vaandeldragers van de Belgische estafette en waren ook dit keer weer op de afspraak. Christian Iguacel wisselde als derde en stuurde Robin Vanderbemden de baan in. Die ging even naar de kop, maar moest uiteindelijk in tweede positie het stokje aan Dylan Borlée geven. Borlée leverde schouder aan schouder met de Britten in bij Alexander Doom.
Vervolgens mengde de Qatarees zich met heel wat ellebogenwerk in het duel. Hij kreeg het eerst met Doom en daarna met de Brit Dobson aan de stok. Onze landgenoot profiteerde optimaal en ging in de eerste rechte lijn al voorbij het kibbelende duo. Dobson kwam nog bijzonder sterk opzetten, maar Doom had net genoeg energie in de tank om als eerste zijn lichaam over de lijn te gooien. Met 3’01″35 bezorgden de Tornados België een derde WK-ticket op dag één van de World Relays.

De Falcons en de Cheetahs moeten morgen nog eens aan de bak. Zij konden op dag één nog geen WK-startrecht bemachtigen en zijn dus op de tweede kwalificatieronde aangewezen. De 4x100m-mannen lagen na beurten van Jordan Paquot, Antoine Snyders en Kobe Vleminckx goed op koers om met Duitsland en Kenia te bikkelen om het tweede WK-ticket. Bij de laatste wissel liep het echter mis. Simon Verherstraeten was iets te snel weg waardoor hij uiteindelijk moest inhouden om het stokje te krijgen van Vleminckx.
Bij de Cheetahs bleek de tegenstand in de reeks te groot om Ponette en Vervaet te kunnen missen. Naomi Van den Broeck werkte de eerste beurt af en wisselde in het midden van het pak. Debutante Ilana Hanssens kwam daardoor in het gewoel terecht, maar ze doorstond haar uitdagende vuurdoop met glans en wisselde als derde. Liefde Schoemaker moest zich daarna neerleggen bij de logische verhoudingen en zag de Britse Lina Nielsen – op papier twee seconden sneller – passeren. Camille Laus werkte een knappe laatste beurt af, maar kon niemand meer inhalen.

Op de inaugurale mixed 4x100m, die voor de WK-kwalificatierondes doorging en zelf nog geen WK-nummer is, spaarde België de atleten die later nog in actie zouden komen. Janie De Naeyer, Lotte Van Lent, Robbe Torfs en Rendel Vermeulen werkten een snelle en zuivere wedstrijd af. De eerste nationale topchrono op het nieuwe nummer is 41″24. Onze landgenoten hielden Nederland achter zich en werden derde in de reeks. Via een verliezende tijd mogen ze morgen nog eens aantreden in de finale.

SPLITS (voorlopig) niet voor alle nummers beschikbaar
4x100m mixed – 41″24
4x400m mixed – 3’11″83
4x100m vrouwen – 42″80
4x100m mannen – DSQ (stok buiten zone doorgegeven)
Jordan Paquot – 10″43
Antoine Snyders – 9″40
Kobe Vleminckx – 9″68
Simon Verherstraeten – 10″57
4x400m vrouwen – 3’27″78
Naomi Van den Broeck – 52″47
Ilana Hanssens – 51″84
Liefde Schoemaker – 52″27
Camille Laus – 51″20
4x400m mannen – 3’01″35
Christian Iguacel – 45″87
Robin Vanderbemden – 45″14
Dylan Borlée – 45″74
Alexander Doom – 44″60