Na een waanzinnige atletiekdag op zondag werd het relatief rustiger op maandag. Sifan Hassan bezorgde Nederland een eerste atletiekgoud sinds 1992. Hassan wil geschiedenis schrijven in Tokio en doet de komende week ook nog een gooi naar het goud op de 1500m en 10.000m. Soufiane El Bakkali was de eerste niet-Keniaan sinds 1980 om goud te pakken op de 3.000m steeple. De finale van het verspringen kende een onwaarschijnlijke ontknoping in de zesde poging. Het goud ging naar de Griek Miltiadis Tentoglou. Valarie Allman bezorgde de Verenigde Staten het eerste atletiekgoud in Tokio tijdens de finale van het discuswerpen. 

Sifan Hassan nam op maandag haar eerste van (hopelijk) drie finales voor haar rekening. Op de 5.000m bleef de Nederlandse tot in de laatste kilometer achterin het pak, om vervolgens in de slotronde uit te pakken met een verschroeiende versnelling. Hassan overklaste de tegenstand na een slotronde van om en bij 57 seconden in 14’36″79. Voor Nederland is het meteen het eerste goud sinds Ellen Van Langen op de Spelen van Barcelona in 1992. Hellen Obiri en Gudaf Tsegay hielden respectievelijk de Keniaanse en Ethiopische eer hoog met zilver en brons. Voor Hassan begon haar dag nochtans met de nodige stress. In de reeksen van de 1500m kwam ze namelijk ten val, waardoor ze een wel heel gekke inhaalrace van zowat 350m liep om rechtstreeks zeker zijn van de halve finales. Morgen krijgt onze noorderbuur een dagje rust. Op de 3.000m steeple was er voor het eerst sinds 1980 geen Keniaan aan het feest. De Marokkaan Soufiane El Bakkali bleek in de slotronde een klasse te sterk voor Lemecha Girma en Benjamin Kigen. El Bakkali maakte het verschil na de waterbak en finishte in 8’08″90.

Soufiane El Bakkali (links in beeld) – Foto: Golazo

De eerste medailles op maandag werden uitgedeeld in het de finale van het verspringen. Daarin leek het goud weggelegd voor de Cubaan Juan Miguel Echevarria na een sprong van 8m41 in zijn derde poging. Cuba leek trouwens op weg naar goud en zilver, aangezien de voormalige basketspeler Maykel Masso 8m21 noteerde. Miltiadis Tentoglou verpeste het Cubaanse feestje echter door in zijn zesde en laatste poging de 8m41 van Echevarria te evenaren. De Griek had echter een betere tweede poging staan, waardoor hij het goud pakte. Echevarria hoopte nog op een betere sprong, maar moest geblesseerd zijn laatste poging staken.

Jasmine Camacho-Quinn maakte indruk tijdens de halve finales van de 100m horden met een olympisch record. De Puerto Ricaanse trok die lijn in de finale door en snelde onhoudbaar naar het goud in 12″37. Voor Camacho-Quinn was dat goud de ultieme bekroning nadat ze vijf jaar geleden in Rio nog viel. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison was goed voor zilver in 12″52, gevolgd door de verrassende Jamaicaanse Megan Tapper op drie honderdsten van de Amerikaanse. Nadine Visser werd knap vijfde in 12″73, een uitstekende prestatie gezien het feit dat de atlete geplaagd werd door een hamstringblessure in haar voorbereiding. In het discuswerpen kon Sandra Perkovic zich niet voor de derde opeenvolgende keer tot olympisch kampioen kronen. De Kroatische viel met 65m01 naast het podium. De zege ging naar de Amerikaanse Valarie Allman, die voor de regenpauze in haar eerste poging al 68m98 noteerde. Die prestatie zou ruim volstaan voor het eerste atletiekgoud voor de VS in Tokio. De Duitse Kristin Prudenz zorgde voor de verrassing met het zilver, gevolgd door de Cubaanse wereldkampioene Yaimé Perez.

Drama voor Morris, Van Niekerk komt tekort 

De kwalificaties van het polsstokspringen werden net zoals de finale van het discuswerpen geteisterd door de zware regenval. Voor drie toppers betekenden de kwalificaties ook het eindpunt. Sandi Morris bezeerde zich nadat haar stok brak en kon in haar volgende pogingen niet meedingen naar een finaleplaats. Ook de Canadese Alysha Newman en Europese indoorkampioene Angelica Moser zijn er niet bij in de finale. Door die vreselijke omstandigheden werden alle atletes met een sprong van 4m55 opgevist voor de finale, waardoor in de finale maar liefst 15 dames aantreden. Katie Nageotte lijkt de te kloppen vrouw.

Sandi Morris – Foto: Golazo

Jonathan Sacoor kon zich helaas niet plaatsen voor de finale van de 400m. In de halve finales op de baanronde ging het wel hard. Kirani James noteerde de snelste chrono van de 23 starters bij gebrek aan Kevin Borlée. James klokte af na 43″88, gevolgd door de Colombiaan Anthony Zambrano die voor het eerst onder 44 seconden dook. Wereldkampioen Steven Gardiner maakte indruk in de derde en laatste halve finale. Garinder troefde Michael Norman en Isaac Makwala af in een stevige 44″14. Wereldrecordhouder en uittredend olympisch kampioen Wayde Van Niekerk zal zichzelf niet opvolgen. De Zuid-Afrikaan werd slechts vijfde in de halve finale van Gardiner en droop ontgoocheld af. De halve finales van de 400m horden werden tot grote spijt van de Belgische delegatie het eindstation van Paulien Couckuyt. De drie topfavorieten voor het podium lieten geen steken vallen. Sydney McLaughlin zette met 53″03 de scherpste chrono neer. Titelverdediger Dalilah Muhammad trekt als tweede naar de finale met 53″30. Ondanks een mindere start was onze noorderbuur Femke Bol de snelste in de derde halve finale in een tijd van 53″91. Voor de finale was een tijd van maar liefst 54″25 nodig, vijf jaar geleden in Rio volstond 54″99 nog.

Thompson-Herah voor twee op een rij?

Op de halve baanronde bij de vrouwen was het de snelste vrouw van het moment die uitpakte met een topchrono. Elaine Thompson-Herah evenaarde haar zesde prestatie aller tijden met 21″66 en lijkt zichzelf ook op de 200m te gaan opvolgen als olympisch kampioene. De grote verrassing van de halve finales was zonder twijfel de Namibische Christine Mboma, die ondanks een trage start naar een WR bij de junioren snelde van 21″97. Mboma is net zoals haar landgenote Beatrice Masilingi van de partij in de finale. Beide dames werden onlangs geweerd op de 400m op basis van de beruchte testosteronregels waardoor ook onder meer Caster Semenya wordt getroffen. Opvallend: geen Dafne Schippers in de finale. De zilveren medaillewinnares van Rio kon helemaal niet overtuigen en dook niet onder 23 seconden. In tranen vertelde ze dan ook aan de NOS dat haar lichaam op dit moment niet meewerkt. Ook de Jamaicaanse Shericka Jackson is er niet bij, al heeft de derde van de 100m-finale dat vooral aan zichzelf te wijten. Jackson ging nooit voluit in haar reeks en misrekende zich, waardoor ze pijnlijk afdroop. Van een Jamaicaanse clean sweep zal dus op de 200m geen sprake zijn.

Elaine Thompson-Herah – Foto: Jasper Jacobs