Cynthia Bolingo heeft in het Tsjechische Ostrava haar winterseizoen in stijl geopend. De vice-Europese kampioene in zaal op de 400m knalde naar 52″89 en benaderde zo de individuele EK-limiet van 52″73. De Belgian Cheetah won met die chrono ook haar eerste 400m sinds haar zilveren plak op het EK indoor in 2019. Stijn Baeten verscheen aan de start van de 1500m, maar kon zijn EK-limiet van afgelopen zaterdag niet bevestigen in een zenuwachtige wedstrijd. 

Cynthia Bolingo heeft in haar eerste 400m in bijna twee jaar tijd verre van teleurgesteld. De nationale recordhoudster op die afstand in zaal verscheen in het Tsjechische Ostrava aan de start en pakte uit met haar snelste opener ooit. Bolingo liep naar 52″89 en benaderde op die manier de individuele EK-limiet tot op 16 honderdsten. De Belgian Cheetah gaf echter eerder al aan geen doel te maken van een individuele deelname in Torun. Toch is het hoopgevend voor Bolingo, die na haar zilveren plak op het EK indoor in Glasgow van 2019 lang op de sukkel was met achillespeesproblemen. Afgelopen zomer opteerde de atlete van CABW wel al voor enkele kortere sprintafstanden. Zo was ze tot twee keer toe goed voor een verbetering van het BR op de 300m. Haar tijd in Ostrava is een opsteker voor de Belgian Cheetahs, die via opgetelde tijden hopen kans te maken op een deelname aan het EK in Torun. Pavel Maslak liep in eigen land naar een degelijke 46″22, nadat hij vorige week nog teleurstelde op de World Indoor Tour in Karlsruhe.

Stijn Baeten kwam later op de avond in actie in de Tsjechische industriestad. De 1500m-specialist was afgelopen zaterdag goed voor een stevige duik onder de EK-limiet, maar kon die prestatie niet bevestigen in Ostrava. Baeten moest in de openingsfase trekken en duwen om zich in het midden van het pak te positioneren. Vervolgens oogde de 26-jarige atleet niet superfris bij het ingaan van de laatste 400m. In de slotronde kreeg Baeten het knap lastig. Hij bolde uiteindelijk over de streep in 3’44″41. De winst was weggelegd voor de Hongaar Istvan Szögi in 3’39″28. Szögi is voorlopig de snelste performer wereldwijd met een chrono van 3’37″55. Onze noorderbuur Jamile Samuel haalde het op de 60m in 7″28.