Het coronavirus dat de Chinese streek Hangzhou teistert, zou wel eens een stokje voor het WK in zaal in Nanjing kunnen steken. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt, zorgt voor extra waakzaamheid bij de Chinese overheid en World Athletics. De Chinese Atletiekfederatie schrapte op haar beurt dan weer de nationale kampioenschappen in zaal, die normaal op 12 en 13 februari gepland stonden.

Het is enigszins logisch dat er twijfels opduiken rond het WK in zaal in het Chinese Nanjing nu het coronavirus de wereldwijde media beroert. World Athletics volgt de zaak nauwgezet op in het gezelschap van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een knoop is echter nog niet doorgehakt rond het eventueel verplaatsen van het kampioenschap. De organisatie in Nanjing heeft nog zeven weken de tijd.

De hoop van die organisatoren ligt uiteraard bij het feit dat het virus tegen dan onder controle zou zijn. Nanjing ligt ook nog altijd 459 kilometer verwijderd van Wuhan, de stad waar de uitbraak van het Coronavirus heeft plaatsgevonden. De snelle verspreiding van die ziekte, met meer dan 2.000 besmettingen en 56 doden, zet toch vraagtekens bij het WK indoor, zeker omdat heuse metropolen afgesloten zijn van de rest van de wereld uit vrees voor nieuwe besmettingen.

“World Athletics is de situatie op de voet aan het volgen en houdt ook contact met de Wereldgezondheidsorganisatie. Indien we advies krijgen om aanpassingen door te voeren, dan worden onze stakeholders zo snel mogelijk ingelicht”, aldus een informant van de Internationale Atletiekfederatie aan de Britse krant The Guardian. Veel landen, net zoals België, raden mensen in het algemeen af om te reizen naar China, maar een verbod is er voorlopig niet.

Afgelopen weekend verzekerden met Anne Zagré en Eline Berings zich alvast twee landgenoten voor het WK in zaal, dat voorlopig nog plaatsvindt in Nanjing tussen 13 en 15 maart. Glasgow, Birmingham en Doha worden in de wandelgangen genoemd als mogelijke locaties indien er alsnog uitgeweken wordt.