Isaac Kimeli heeft voor een eerste stunt gezorgd op de 43ste Memorial Van Damme. De langeafstandsloper won de nationale 5000m in een nieuw persoonlijk record van 13’13″02. Daarmee is hij zeker van een olympisch ticket voor Tokio volgend jaar!

Hij is net terug van een lange stage in Sankt Moritz, maar dat belette Isaac Kimeli niet om hard te gaan op de Memorial Van Damme, heel hard zelfs. De 5000m maakte niet deel uit van het Diamond League-circuit, maar had wel enkele stevige deelnemers aan de start staan. Aan Belgische zijde waren Kimeli, Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi van de partij. Simon Debognies verzorgde het tempo tijdens de eerste vier ronden. Een lang lint werd gevormd, waarin de 25-jarige Kimeli rond de vierde positie te vinden was. Vlak achter hem liep trainingsmaatje Hendrix, gevolgd door Bouchikhi.

Wanneer ook de tweede haas het voor bekeken hield ging het tempo gestaag omhoog. De vice-Europese veldloopkampioen kon als enige het spoor van de Amerikaan Ben True volgen. In de laatste ronde toonde Kimeli nog maar eens zijn klasse door weg te snellen naar de overwinning. Met een chrono van 13’13″02 doet hij meer dan vijf seconden beter dan zijn persoonlijk record dat hij begin mei liep. Ook de limiet voor de Olympische Spelen in Tokio is zo binnen, daarvoor wordt 13’13″50 gevraagd. Een perfecte wedstrijd met het oog op het WK in Doha. Over minder dan een maand zal Isaac Kimeli daar de Belgische kleuren verdedigen op dezelfde afstand. Bekijk het interview na de wedstrijd onderaan.

De Amerikaan Ben True eindigde meer dan drie seconden later op de tweede plaats. Robin Hendrix werd tweede Belg op de vijfde plaats in een tijd van 13’22″69, drie seconden boven zijn persoonlijk record. Ook hij zal straks op het WK staan. Soufiane Bouchikhi mikte in Brussel op het minimum (13’22″50) voor Doha, maar hij moet vrede nemen met een seizoensbeste van 13’28″36.