De organisatoren van de Abbot World Marathon Majors, kortweg de ‘Marathon Majors’, gaan de krachten bundelen in de strijd tegen doping. De marathons van Tokio, Boston, Chicago, New York, Berlijn en Londen, willen stevig investeren in een intelligent antidopingprogramma om zo valsspelers, die het gemunt hebben op het binnenrijven van de hoge premies, een hak te zetten.

Volgens de directie van de Marathon Majors werd het hoogtijd om meer in te zetten op de strijd tegen doping. De winnaars van de marathon van Boston zagen hun bankrekening aangedikt worden met een fraaie 135.000 euro. Dergelijke premies gelden voor alle Majors waardoor het risico op valsspelers toeneemt. “Lopen op het hoogste niveau blijft een geweldige sport waarin eerlijke resultaten van doorslaggevend belang zijn. In onze zes marathons is veruit het meeste geld te verdienen, daardoor is het risico zo hoog”, vertelt de directeur Tim Hadzima.

De Marathon Majors kunnen voor dit nieuwe project rekenen op de samenwerking met de integriteitseenheid van de Internationale Atletiekfederatie IAAF. Die integriteitseenheid werd in 2017 opgericht om na de vele dopingperikelen opnieuw het vertrouwen terug te winnen bij atleten en toeschouwers. In het nieuwe antidopingprogramma zullen onder meer de controles buiten competitie vervangen worden door een verfijnd monitoringssysteem voor atleten uit een bestaande testgroep van zo’n 150 toplopers.

Volgens het nieuwe programma zullen atleten worden onderverdeeld in drie risicocategorie├źn: hoog, gemiddeld en laag risico. De indeling wordt gebaseerd op basis van prestaties, verblijfplaatsen en trainings- en wedstrijdprogramma’s. Uit die waarden vloeit dan een gepersonaliseerd testschema, wat de testers hun werk moet optimaliseren in de jacht op eventuele dopingzondaars. De Boston Marathon is de eerstvolgende Marathon Major op maandag 15 april. Daarna trekt het circus naar Londen op 28 april, waar Bashir Abdi aan de start verschijnt.