Ondanks de reeds ruime Belgische delegatie die al zeker is van een startbewijs voor het EK in Berlijn, zijn er nog heel wat atleten die hun limieten nog najagen. Onder hen ook Sofie Van Accom die op het Belgisch kampioenschap vertrouwen tankte door grotendeels solo naar 4’18”12 te snellen. Van Accom maakt zich op voor de dubbel Luik-Heusden waar ze vooral tijdens die laatste wedstrijd wil schitteren.

De Nacht van de Atletiek en Sofie Van Accom, sinds twee jaar geleden is het ene niet meer los te koppelen van het andere. De Olense liep toen naar een hele knappe tijd van 4’07”30 en verbaasde heel wat toeschouwers. Tot de dag van vandaag is die tijd nog steeds haar besttijd. Om naar het Europees kampioenschap te mogen volstaat een duik onder de 4’08”54.

Op het BK miste Van Accom weerwerk om een snelle chrono na te jagen Foto: Peter Wagemans

Wij spraken Van Accom na haar vijfde nationale titel op de 1500m. “Ik vond het toch wel zwaar”, pufte Van Accom nog uit. “De opdracht was vooral kijken waar ik op mijn eentje toe in staat ben als met oog op de Meeting in Luik en de Nacht van de Atletiek. Ik had iets sneller gehoopt maar de wind, die harder blies dan in de reeksen, en de warmte bemoeilijkten dit. Ik onthoud vooral de dominante manier waarop ik liep.”  Een limietpoging was eerst het doel, maar was niet meer aan de orde door de afwezigheid van Renée Eykens en Elise Vanderelst.  “De titel is eerder bijkomstig voor mij. Ik was graag voor een snelle wedstrijd gegaan om zo de limiet te behalen of toch te benaderen, maar ik begrijp dat andere atleten wél waarde hechten aan hun plaats op een kampioenschap.”

De verhoopte limietpoging op het BK kwam er dus niet, maar op de Nacht van de Atletiek zal Van Accom volop voor die snelle tijd kunnen gaan. Naar goede gewoonte volgt woensdag eerst nog een tussenstop in Luik waar de 1500m-loopster de specialisten van de dubbele baanronde het vuur aan de schenen zal proberen leggen. Zaterdag volgt dan hopelijk de apotheose op de 1500m. “We hebben de vorige jaren gemerkt dat de dubbel altijd goed uitdraait. Twee keer op enkele dagen tijd een 1500m is misschien ook iets te veel van het goede. Daarom wil ik op de 800m eens goed diepgaan en de snelheid testen met oog op de Nacht waar ik voor een mooie tijd hoop te gaan. De bezetting is daar altijd zo sterk dat ik achteraan moet aanhangen en zo lang mogelijk moet proberen aanklampen.”

En wat als de limiet er toch niet aangaat, volgt er nadien dan nog een poging? “Veel zal afhangen van hoe het zaterdag loopt. Merken we dat de limiet erin zit, dan gaan we nog wel iets proberen. Anders zullen het nog een paar wedstrijden zijn om op andere afstanden een mooie tijd te lopen”, besluit Van Accom.