Het EK veldlopen is op gang getrapt. De junioren vrouwen mochten de spits afbijten op de paardenrenbaan in Samorin. Paulien Nelissen en Mathilde Deswaef eindigden op hun eerste internationaal kampioenschap in het veld bij de beste 60.

De junioren kregen een omloop van 4.180m voorgeschoteld om zich te meten met hun beste leeftijdsgenoten uit Europa. In een heel groot deelnemersveld van meer dan 100 atleten was het drummen geblazen, dat ondervond ook Paulien Nelissen. Na een sterke start van onze twee landgenoten waarin ze zich vooraan konden positioneren, kwam Nelissen enkele meters later ten val. Zij zag bijna het hele veld over haar komen en bevond zich meteen weer in de achterste gelederen. Er stond haar een lange inhaalrace te wachten. Langzaam maar zeker won ze posities en halfweg bevond ze zich al rond positie 60. Meer zat er niet meer in voor de Limburgse. Mathilde Deswaef had meer geluk. Zij kon zich in het begin meedraaien met de beste twintig, maar moest haar snelle start bekopen. Iets over halfweg bevond ze zich op positie 56. Naar het einde toe moest ze nog enkele plaatsen toegeven waardoor ze uiteindelijk gelijktijdig met Nelissen en een Roemeense als 59e over de finish kwam.

De overwinning ging naar de Britse Harriet Knowles-Jones die meer dan tien seconden voorsprong verzamelde op de nummer twee. De Nederlandse Jasmijn Lau deed lang mee voor de medailles, maar kwam op het einde net tekort. Zij werd nog knap vierde. Het was twee keer net niet voor de Nederlanders want ook met hun team vielen ze met een vijfde plaats naast het podium.