Met nog zo’n tachtig dagen te gaan voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen, is het tijd om aan wat voorspellingen te gaan doen. Wie kan het land op zijn kop zetten en een medaille veroveren op de Spelen van 2016? 

Tussen 5-21 augustus moet het gaan gebeuren. Uit de statistieken blijkt vooralsnog dat België een goede kans maakt op vier keer eremetaal. Deze voorspelling verandert voortdurend op basis van de prestaties van sporters.

Voorspellingen

Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comite (BOIC), zei toen de voorspelling nog op drie medailles voor België stond daar niet zomaar voor te tekenen. “Ik hou niet zo van statistieken, maar je kan er natuurlijk ook niet naast kijken”, aldus de directeur. De berekeningen zijn behoorlijk betrouwbaar, blijkt uit 2012. Toen kwam Groot-Brittannië in de voorspellingen uit op 67 medailles en haalde het thuisland er 65.

Uit de laatste voorspellingen van eind april blijkt dat de Verenigde Staten 102 medailles zullen pakken, terwijl China er 78 mee naar huis mag nemen en Rusland 66.

Belgisch succes

Foto: Filip Bossuyt
Foto: Filip Bossuyt

Maar wie pakt een medaille voor België? Volgens de statistieken is discuswerper Philip Milanov favoriet voor een zilveren medaille. Zeilster Evi Van Acker en de taekwondoka’s Jaouad Achab en Si Mohamed Ketbi zouden allen een bronzen plak moeten kunnen pakken.

Je kunt ook een goede inschatting maken met de statistieken bij sportweddenschappen. Daar kun je zien hoe de bookies de kansen inschatten voor de Belgische atleten en de concurrentie.

Thiam

Nafissatou Thiam staat bij de zevenkamp voor de vrouwen bijvoorbeeld samen met de Nederlandse Nadine Broersen als vijfde bij de favorieten. In 2014 pakte ze al een bronzen plak tijdens het EK in Zürich. Haar concurrenten zijn onder meer Jessica Ennis-Hill en Katrina Johnson-Thompson, maar misschien kan Thiam voor een verrassing zorgen…

Borlée

Topsportdirecteur De Smedt gaf ook al aan te hopen op de 4×400 meter en dat is niet onrealistisch. Met de Belgian Tornados met daarin de gebroeders Borlée heeft België een kandidaat van wereldformaat. Eerder liep de ploeg naar een derde plaats op het WK, achter de toppers van de VS en Bahamas, met een tijd die sneller was dan het viertal rende op de Spelen in Peking. Ook werd al een Europese Indoortitel behaald in Praag.

Milanov

Foto: C messier
Foto: C messier

Maar de grootste kans ligt bij Philip Milanov. De discuswerper wist eerder al een zilveren medaille te pakken op het WK. Volgens de statistieken pakt de Belg met Bulgaarse roots wederom zilver in Rio.

Vooralsnog bezwijkt Milanov niet onder de druk. Op de Diamond League in Doha gooide de discuswerper maar liefst 67,26 meter (verder dan de zilveren 66,90 op het WK in Peking) en verbeterde daarmee zijn eigen record.

De Brugse atleet kent de verwachtingen, maar blijft bescheiden. “Het is tof dat ik nu medaillekandidaat voor Rio wordt genoemd, maar eigenlijk wil ik het gewoon bewijzen”, aldus Milanov. “Ik zeg geen dingen op voorhand, want het is niet leuk als die dan niet uitkomen.”

Verwachtingen

Hoewel het Belgische publiek vooralsnog denkt dat er drie medailles worden gepakt, zoals blijkt uit een enquête, verwachten de statistici dus een vierde.

Misschien kan De Smedt de bescheidenheid bij de Belgen wegnemen. De directeur wil graag wat doen aan de instelling bij onze landgenoten. “Er is een verschil in ambities tussen België en het buitenland. In onze grondwet staat toch niet dat we niet ambitieus mogen zijn? Maar op kampioenschappen liggen onze ambities altijd wat lager dan bij de concurrentie.”

Hoe schat jij de kansen? Gaat België net als in Londen drie keer een medaille veroveren, of ben je optimistisch en komt er dit keer een vierde bij? En welke atleten gaan zorgen voor succes in Rio?